AMERICAN DREAMER (2022,SAD) - 6/10


 

Petera Dinklagea i dalje najbolje pamtimo kao Tyriona Lannistera iz "Igre prijestolja" profilirao se u vjerojatno najpoznatijeg pa i najboljeg glumca patuljastog rasta svih vremena. Nažalost, ni uvijek dobri Dinklage ne uspijeva spasiti humornu dramu koju je po scenariju Theodorea Melfija (St. Vincent, Hidden Figures, The Starling) režirao izvjesni Paul Dektor. Možda i iz razloga što ni sam baš nije vjerovao u scenarij o razočaranom, čanrgizavom i potplaćenom profesoru ekonomije, Melfi je prepustio režiju filma koji se utapa u stereotipima i klišejima.

Phil Loder (Dinklage) je profesor ekonomije na nekom ne baš prestižnom sveučilištu koji u teoriji zna sve o ekonomiji, uči studente o investicijama, obveznicama i što već, a u praksi to kod njega ne funkcionira. Živi u nekakvom stančiću sam, dva put se ženio i razvodio, a njegov je san postati vlasnik kuće, no budžet mu to ne dopušta. Njegov najbolji prijatelj i agent za nekretnine Dell (Matt Dillon) stalno ga nagovara na obilaske, a nevjerojatna prilika će se za Phila otvoriti kada pronađe oglas da starica prodaje prekrasnu raskošnu vilu i to ispod svake cijene. Naravno da tu mora postojati neka caka jer Astrid (Shirley MacLaine) koja se predstavlja da nema djece i da je vrlo brzo smrti, vilu vrijednu nekoliko milijuna dolara prodaje za nominalnih 240 tisuća uz uvjet da ona tamo ostane živjeti do smrti.

I skupit će Phil nekako tih 240 tisuća, postati vlasnik kućerine kakve je uvijek sanjao, no neće se to baš razvijati onako kako je on zamislio, a njegov američki san o kući čiji je vlasnik pretvorit će se u pravu noćnu moru. Iako su i Dinklage pa i veteranka MacLaine dobri, "American Dreamer" je film nabacan klišejima i stereotipnim situacijama da to vrlo brzo postane dosta teško gledati. Iako je to nominalno komedija, ne nudi ovaj film baš puno prilika za smijeh, osim ako vam je smiješno stalno padanje na zemlju i ozlijeđivanje sve frustriranijeg Dinklagea na kojeg je oko bacila i zgodna studentica. Do kraja se to pretvara u sladunjavu limunadicu i definitivno sam više očekivao od ovog filma.

IMDB LINK 

 

Primjedbe