BEYOND THE HILL (2012,TUR) - 7/10


 

Misteriozna drama smještena visoko u planine turske Anadolije donijela je Turčinu Eminu Alperu nagradu za najboljeg debitanta na festivalu u Berlinu. Kasnije je Alper snimio još nekoliko zapaženih filmova (Frenzy, Tale of Three Sisters, Dani suše), a očit je njegov utjecaj magijskim realizmom. No, ovo je magijski realizam na turski način, neobična i pomalo zbunjujuća parabola u kojoj će tursku obitelj koja dio godine provodi na svom imanju u brdima, napasti neki gotovo pa nevidljivi neprijatelj. Stalno oni pričaju o nekakvim nomadima koji žele njihovu zemlju, vlada tu od početka paranoja i neki iracionalni strah od nečeg nevidljivog, nepoznatog, a film je to posebne estetike i stila.

Dakako da važnu ulogu tu igra samo okruženje. Te mistične turske planine koje filmu "Tepenin Ardi" ili "Beyond the Hill" (zanimljivo je kako je iste godine poznati Rumunj Cristian Mungiu snimio puno poznatiji film čiji engleski naziv glasi "Beyond the Hills) daju gotovo pa westernovski ugođaj. Jedan je to od onih filmova koji gotovo pa funkcioniraju na nekoj unutarnjoj razini, a pater familias je tu umirovljeni šumar Faik (Tamer Levent) koji toplijih pola godine provodi na zemlji koja valjda oduvijek pripada njegovim precima. Faik stalno spominje nekakve nomade koji žive s druge strane brda i namjerno uništavaju njegova stabla topole, a starcu će u planine u posjet doći sin Nusret (Reza Ozcan) i unuci Zafer i Caner.

Iako te nomade uopće ne vidimo, način snimanja tu potencira stalni osjećaj napetosti i nemira. Čini se da je Zafer ima i psihičkih problema, a povremeno vidimo kako se tim brdskim područjima muva i manji odred vojnika. Doduše, ostaje nejasno jesu li ti vojnici stvarni ili su plod Zaferove mašte, no situacija će nakon nekog vremena eskalirati jer će netko stvarno zapucati na Nusreta. Bio je na kraju "Beyond the Hill" neobična kombinacija sporovoznog psihološkog trilera o nekom nevidljivom neprijatelju koji će unijeti užasan nemir među ovu, shvatit ćemo, prilično disfunkcionalnu obitelj, ali i pomalo crnohumorna alegorija o raspadu obitelji.

IMDB LINK 

Primjedbe