ENDLESS BORDERS (2023,IRN) - 7/10


 

"Beskrajne granice" iranskog filmaša Abbasa Aminija osvojile su nagradu na festivalu u Rotterdamu, a smjestio je on radnju ove kombinacije drame i trilera na granicu Irana s Afganistanom. Ondje je u egzilu završio učitelj Ahmad (Pouria Rahimi Sam), a dok nam je u početku nejasno koji su razlozi zbog kojih je on izgnan, da se naslutiti da je to zbog političke naravi. Čini se da je Ahmadova supruga Nilofoor prošla još gore jer kroz njihove telefonske razgovore čujemo da je ona u zatvoru. Silom prilika Ahmad živi i radi u selu u kojem lokalno baloško stanovništvo pomaže sunarodnjacima s druge strane granice u prebacivanju u Iran.

Iako je Ahmadu zabranjeno da radi u školi i svakog tjedna mora se javljati u policijsku postaju u obližnjem gradiću, on svejedno poučava seosku djecu i grupu odraslih Hazara iz Afganistana. Među tim odraslim učenicima je i obitelj čiji je stari patrijarh bolestan i njegovoj će obitelji Ahmad pružiti utočište u svojoj kući. No, shvatit će on da se nešto događa između mlade Haseebe iz te obitelji i Balaja, sina seoskog starješine. Iako sa čistim intencijama i humanističkim porivom da pomogne ljudima u nevolji, Ahmad će se uvući u trzavice između dvije obitelji samo da bi shvatio da je situacija još kompliciranija i Haseeba je zapravo žena bolesnog starca koja se za njega morala udati jer je njena obitelj završila u dugovima.

Pomalo je sve to komplicirano pratiti jer imamo tu više etničkih skupina čiji su odnosi komplicirani, a donosi "Endless Borders" zanimljiv uvid i u ovaj dio života iranskog društva. U većini slučajeva kad je iranski film u pitanju imamo priliku gledati filmove čija se radnja odvija u Teheranu, no ova kompleksna kombinacija trilera i drame prikazuje koliko su i ondje zapravo zamršeni ti etničko - religijski odnosi u tom dijelu Azije. Vidimo da ima tu i više jezika, da postoje i razlike u religiji, a u cijeli taj prilično zbunjujući labirint odnosa uplest će se i Ahmad, zapravo potpuni uljez ondje, sekularni i obrazovani tip iz grada koji nije mogao ni zamisliti da postoje baš takve razlike.

Kad shvati da se Balaj bavi krijumčarenjem ljudi iz Afganistana za Iran, kasnije do Turske, ali da on oklijeva s prebacivanjem Haseebine familije, Ahmad će shvatiti da nešto tu ne valja. Iako je već u ozbiljnim problemima, uvući će se on još dublje u filmu koji i vizualno djeluje iznimno kvalitetno. Jasno nam je kako je život ondje jako nesiguran i da opasnost tu vreba sa svih strana, a okruženje je tu surovo, gotovo pustinjsko. Djeluje sve tu sivo, istovremeno nekako klaustrofobično i nepregledno, baš kakve su i ogromne planine koje okružuju ovu regiju, ali i dugi zid uz granicu između dviju država.

IMDB LINK 

Primjedbe