FORGOTTEN LOVE (2023,POLJ) - 6,5/10


 

Ne pretjerano poznati poljski filmaš Michal Gazda već je treći poljski filmaš koji je odlučio ekranizirati popularni roman "Znachor" (tako se u originalu naziva i film) Tadeusza Dolege - Mostowicza. Radnja se tu odvija između dva svjetska rata, a jedna je to od onih epskih priča koja sadržajem podsjeća na romane koji su se pisali krajem 19. stoljeća. Raskošna je to produkcija i bio je "Forgotten Love" iznimno gledan u Poljskoj, a pratimo tu sudbinu uglednog kirurga Rafala Wilczura (Leszek Lichota) kojem će se život potpuno promijeniti u samo nekoliko dana. Iste noći ostavit će ga supruga i odvesti njihovu kćer Marysiu, a njega će brutalno pretući razbojnici. Wilczurovo tijelo nikad neće biti pronađeno i svi će pretpostavljati da je on mrtav, no 15 godina kasnije vidimo da je on i dalje živ.

Samo što je izgubio sjećanje i ne zna ništa o sebi. Luta on poljskim selima, a unatoč amneziji on je i dalje sposoban prakticirati svoje liječničko znanje iako nitko ne zna tko je on i svi prepostavljaju da je neki lokalni iscjelitelj. No, sudbina će se poigrati tako da će završiti u istom selu kao i njegova kćer i ne znajući jedno za drugo. Sasvim slučajno će im se putevi susresti, a ta gotovo zaboravljena ljubav između oca i kćeri i doslovno će spasiti jedno drugome živote. Iako u pravilu volim ovakve raskošne, epske gotovo pa hugoovske i balzacovske priče (zapravo ima tu i poljskih primjera poput Wajdine "Obećane zemlje" recimo), ne mogu baš reći da me ova poljska drama pretjerano oduševila.

Previše je to bilo sentimentalno za moj ukus, a rasplet je bio gotovo pa potpuno očekivan i predvidiv. Svejedno, okruženje je tu zanimljivo i povijesne okolnosti su sasvim solidno prikazane. Vrijeme je to velikih razlika između bogatog plemstva i uglavnom siromašnih seljaka koji jedva preživljavaju, no kao u nekoj bajci mladi grof će se zaljubiti u lijepu i mladu Marysiu. Puno bolje mi je, recimo, sjeo igrano - animirani film "Peasants" koji se bavi donekle sličnom temom i prikazuje život u Poljskoj na samom kraju 19. stoljeća. Unatoč tome, kada se "Forgotten Love" pojavio na Netflixu bio je iznimno gledan, a i dalje ima dobre ocjene na IMDB-u.

IMDB LINK 

Primjedbe