THE GREAT LILLIAN HALL (2024,SAD) - 7/10


 

Jessica Lange je tijekom osamdesetih i devedesetih bila jedna od najtraženijih američkih glumica. Osvojila je ona tada dva Oscara, još četiri puta je bila nominirana za najbolju žensku ulogu, no u dvijetisućitima njena je karijera prilično usporila. Danas ima ona 75 godina, a uloga u filmu američkog dramatičara i više kazališnog, nego filmskog redatelja, također veterana Michaela Cristofera bila joj je i prva glavna uloga na filmu još od 2006. godine. Uloga velike Lillian Hall pripala joj je doduše tek nakon što je od nje odustala njena vršnjakinja Meryl Streep, a pokazala je Lange ovdje da je se i dalje nikako ne smije otpisati.

Zadnjih godina se Lange zapravo više prebacila na kazalište, a i ovdje je njena junakinja slavna kazališna glumica. Velika i obožavana diva na zalasku karijere koja se i dalje ne misli oprostiti i upravo na Broadwayu vježbaju izvednu Čehovljevog "Višnjika". No, očito je da nešto ne valja jer do premijere je ostalo samo nekoliko tjedana, a Lillian zaboravlja tekst, nesigurna je, kao da se gubi, a stalno joj se priviđaju vizije pokojnog muža. Svi oko nje, asistentica i dugogodišnja prijateljica Edith (Kathy Bates), kći Margaret (Lily Rabe) i mladi režiser David (Jesse Williams) shvaćaju da se nešto čudno s njom događa i postaju sve zabrinutiji, no ona tvrdi da je sve u redu.

A da nešto nije u redu, Lillian će saznati kada dođe kod liječnika na rutinski pregled i on joj potvrdi da pati od demencije. Sve će s tim otkrivenjem biti puno jasnije, a unatoč dijagnozi Lillian će se pokušati ponašati kao da se ništa s njom ne događa i kao da je potpuno spremna za predstavu iako je očigledno kako je njeno stanje sve gore. Demencija i Alzheimerova bolest su valjda najgore dijagnoze s kojim se može suočiti netko tko se bavi glumom i tko zarađuje na način da mora napamet pamtiti silne količine teksta, a u Lillianinoj glavi sve kao da će se početi miješati. Rečenice iz nekih prošlih predstava s ovom koju sada vježba, baš kao i događaji iz stvarnog života i prošlosti će se u njenoj glavi potpuno ispreplesti s događanjima na pozornici.

U jednoj od epizodnih uloga tu je i Pierce Brosnan kao Lillianin susjed, a kako će vrijeme prolaziti, tako će i ta slavna glumica sve više propitkivati svoje životne odluke i sve ono što je radila. Shvatit ćemo da je ona sve u životu posvetila svojoj karijeri i da joj je gluma uvijek bila na prvom mjestu zbog čega je nerijetko zanemarivala svoju kćer. Snimio je Cristofer s puno stila zanimljivu i emotivnu psihološku dramu koju ipak kvalitetnom izvedbom nosi veteranka Lange. Pomalo me "The Great Lillian Hall" podsjetio na "Opening Night" Johna Cassavetesa u kojem je njegova supruga Gena Rowlands utjelovila također slavnu glumicu koja proživljava živčani slom uoči premijere.

IMDB LINK 

Primjedbe