VICTIM / SUSPECT (2023,SAD) - 8/10


 

Otkako je krenuo #MeToo pokret, sve više pažnje posvećuje se problematici spolnog zlostavljanja. Ne znam kakvi su podaci u nas, no prema dostupnim podacima američkog Ministarstva pravosuđa, ondje se godišnje zabilježi više od 450 tisuća takvih slučajeva. Djeluje taj podatak prilično zastrašujuće, a cijeli dokumentarac koji je snimila Nancy Schwartzman i koji je premijeru imao u Sundanceu je zastrašujuć. Baš stravičan. No, koliko su stravični slučajevi koje ćemo ovdje upoznati, toliko je fascinantan način na koji funkcionira istraživačko novinarstvo u Americi.

Pratimo ovdje tako mladu istraživačku novinarku iz Oaklanda Rachel de Leon koja je godinama istraživala neobičnu praksu diljem cijele Amerike. Zapeo joj je za oko slučaj djevojke iz Alabame koju je policija optužila za lažne optužbe za silovanje, a ubrzo je ona i osuđena na zatvorsku kaznu. Kada je De Leon počela malo čačkati i interesirati se o tom neobičnom fenomenu, shvatila je kako je to nešto što se jako često događa. Neka djevojka ili žena policiji prijavi kako je silovana, stigne na ispitivanje u statusu žrtve, a već na kraju davanja iskaza, ona postaje optuženica za kazneno djelo lažnog prijavljivanja. Sulude su tu scene iz policijskih stanica u kojima djevojke još u šoku dolaze dati iskaz o onome što im se dogodilo, a iz njih izlaze s lisicama na rukama kao osumnjičene za kazneno djelo zbog kojeg čak mogu završiti u zatvoru.

I kako taj američki sustav istraživačkog novinarstva daje ljudima vremena da temeljito i dubinski istraže temu kojom se bave, tako će si i Leon uzeti nekoliko godina kako bi doznala što se zapravo događa. A rezultati su zastrašujući i dubinski uznemirujući jer njeno istraživanje pokazat će kako je u većini slučajeva policijska istraga bila bezobrazno aljkava. I kako je mnogim istražiteljima puno lakše bilo slučajeve zatvoriti na način da žrtve optuže i potom više ništa ne moraju istraživati. Posebno je šokantan slučaj u kojem će za jednu od takvih djevojaka policija na svojoj Facebook stranici (?!??!!?) objaviti njenu sliku, ime i prezime i opisati kako je se istražuje zbog lažnog prijavljivanja.

Pronaći će De Leon nekoliko djevojaka koje su prošle tu golgotu i spremne su bile javno istupiti, vjerojatno i iz razloga što su ionako već bile javno osramoćene. Ali i da se istina konačno sazna jer ispostavit će se da su gotovo sve one prošle istu proceduru. Prijavile su slučaj, a policajac koji je bio skeptičan prema njima, prilikom ispitivanja bi im lagao, pritisnuo ih koristeći suludim taktima kojima su obučeni. Držao bi ih u sobi za ispitivanje satima, govorili im da postoje snimke nadzornih kamera koje pokazuju posve suprotnu priču (iako nešto takvo uopće nije postojalo) i ionako slomljene djevojke bi nakon nekog vremena potvrdile ono što bi im policajac rekao. Posebno je apsurdno što je bilo slučajeva u kojima policajci nisu ni provjerili osobe koje bi te nesretnice optužile, a ispostavilo se da su neki od tih ljudi bili evidentirani seksualni prijestupnici te da su i ranije prijavljivani.

IMDB LINK 

Primjedbe