WE GROWN NOW (2023,SAD) - 6,5/10


 

Solidnom coming-of-age dramom čija je radnja smještena u siromašno predgrađe Chicaga 1992. godine predstavila se američka filmašica Minhal Baig. Smjestila je ona radnju u javne zgrade koje su se nazivale Cabrini-Green domovi, izgrađene u početku uglavnom za bjelačko stanovništvo za vrijeme II svjetskog rata, no već početkom šezdesetih demografska slika počela se mijenjati. U vrijeme kada se odvija radnja "We Grown Now" ondje uglavnom žive crnci, a tipični su to zastarjeli, slabo održavani neboderi. Jasno da je riječ o ne baš ugodnim četvrtima za život, no početak je devedesetih, svi su u Chicagu ludi za Michaelom Jordanom i njegovim Bullsima pa tako i dva najbolja prijatelja, Malik i Eric.

Iako je očigledno da njihove obitelji nisu baš dobrostojeće, čini se da Malik, Eric i ostatak njihovog društva ima relativno bezbrižne živote. Izvode oni sitne gluposti, po cijele dane su vani na užas zabrinutih roditelja, no to bezbrižno djetinjstvo naprasno će se prekinuti kada jedan zalutali metak usmrti koju godinu mlađeg klinca iz njihove škole. Ako se ne varam, početkom devedesetih Chicago nije bio ni izbliza tako opasan i nesiguran grad kao što je postao u dvijetisućitima kada su ulična ubojstva postala svakodnevica. Stoga će i taj zalutali metak i njegova žrtva značiti i kraj slobode na kakvu su ovi dječaci navikli.

I ne samo to, krenut će policijski pretresi i upadanje u stanove u potrazi za drogom i oružjem, a Malikova majka dobit će ponudu za bolji posao, samo što to znači napuštanje Chicaga. I snimila je filmašica pakistanskog porijekla koja je i sama odrasla u Chicagu (doduše, ne u slamovima kao likovi iz njenog filma, već u jednom od elitnih dijelova koji se naziva Rogers Park) film s puno stila, nostalgije i šarma. Najjači adut je što tu priču o odrastanju i trenucima koji se moraju urezati u pamćenje i nečiju osobnost pratimo iz dječje perspektive i mališani koji igraju Malika i Erica zaista su dobri. Selidba i mijenjanje poznate okoline u toj dobi sigurno nije jednostavno i ugodno makar to i značilo seobu u bolje i sigurnije mjesto jer za klinca poput Malika to znači ponovnu prilagodbu, sklapanje novih prijateljstava i sve što s time ide.

IMDB LINK 

Primjedbe