LA VIE ME VA BIEN (2021,MAR) - 6,5/10


 

Mladi marokanski filmaš Al Hadi Ulad - Mohand u svom je dugometražnom prvijencu odlučio ispričati potresnu osobnu obiteljsku priču. Radnju "La vie me va bien" ili "Život mi dobro stoji" smjestio je u priobalni gradić na sjeveru Maroka, a već u uvodnim scenama shvaćamo da se nešto loše dogodilo obitelji čiju sudbinu pratimo. Najstariji sin vraća se iz Francuske, dva mlađa brata i bratić čekaju ga na aerodromu, a potom doznajemo kako je izgledao život te obitelji i to ponajviše iz perspektive sina tinejdžera pjesničke duše. Otac obitelji Fouad (Samir Guesmi) sa ženom Ritom (Lubna Azabal), dva sina i jednom kćeri živi možda skromno, ali složna je to obitelj.

Vrijeme radnje je sredina devedesetih godina prošlog stoljeća, a Fouad je pomalo ekscentrični veseljak, vječiti optimist koji radi kao tehničar u lokalnoj pošti dok u slobodno vrijeme drži satove španjolskog jezika. I čovjek je to koji kao da zrači pozitivnom energijom, veseo i razigran, omiljen ne samo u obitelji, već i u čitavom mjestu u kojem svi sve poznaju. No, praktički preko noći Fouad će se teško razboliti i liječnici će otkriti da pati od teške neurološke bolesti koja će početi posve mijenjati njegov karakter, a ubrzo ga gotovo pretvoriti u paraplegičara ovisnom o pomoći bližnjih. Kako je Fouad bio jedini koji je zarađivao u ovoj velikoj obitelji, tako će za sve njih početi posve novo poglavlje u životu jer ne samo da će se morati brinuti za muža odnosno oca, morat će oni nekako početi privređivati.

Vidjet ćemo do kraja da nesreća nikad ne dolazi sama, a snimio je ovaj marokanski filmaš emotivnu i potresnu obiteljsku melodramu koju je prije nekoliko godina mogla gledati i hrvatska publika na Festivalu mediteranskog filma Split gdje je ova nježna drama dobila i nagradu publike. Retrospektivno pratimo i epizode iz mladosti Fouada i Rite te kako je njihov život tada bio težak i kako su uopće završili zajedno i koliko im je značila obitelj. Kako će vrijeme prolaziti, Fouad će se postupno gubiti, nestajati, a njegova djeca pa i supruga shvatit će da moraju ponovno pronaći sebe u novim okolnostima u kojima tog vedrog i dobrog čovjeka više nema. Barem ne onakvog kakvog su ga svi znali.

IMDB LINK 

Primjedbe