MO (2019,RUM) - 7/10


 

U svom debitantskom filmu rumunjski filmaš Radu Dragomir pozabavio se #MeToo tematikom, ali stilski baš na prepoznatljivi rumunjski način. Film je to snimljen kamerom iz ruke u tipičnom rumunjskom novovalnom stilu, a na jako zanimljiv i nimalo jednoznačan način bavi se on tematikom današnjih mladih. U uvodnoj sceni upoznanujemo dvije najbolje prijateljice, studentice ekonomije koje iz svog rodnog grada putuju vlakom u Bukurešt. Mo odnosno Monica (Dana Rogoz) i Vera (Madalina Craiu) u tim uvodnim scenama čine se kao uzorne studentice dok ih majka ispraća na polaganje ispita. No, čim dođu na fakultet, shvaćamo da je situacija bitno drukčija.

Ne samo da njih dvije uopće i nisu učile za ispit (iako Veri stipendija ovisi o tome hoće li dati godinu), već su se one pripremile za prepisivanje. U zahodu se presvlače u haljinice, a prije toga su u gaće sakrile mobitele s kojih se nadaju prepisati ispit. Svjesne su one da im je prepisivačina jedini način za prolazak ispita, no situacija će se vrlo brzo po njih razviti loše jer će biti uhvaćene u prepisivanju. Stari profesor Ursu (izvanredni veteran Razvan Vasilescu kojeg se sjećamo još iz "Balante" i "California Dreamin") ne samo da će ih izbaciti s ispita, već će zaplijeniti Monicin mobitel. No, do kraja će se pokazati da situacija za ove dvije studentice i nije potpuno izgubljena. Ovisi samo na što su spremne pristati kada se kasnije u ležernijem izdanju nađu sa starim profesorom.

Iako imamo ovdje praktički tri lika, uspio je Dragomir u manje od 80 minuta snimiti uzbudljivu i na kraju dosta kontroverznu kombinaciju drame i trilera. I dok nam je od početka jasno kakve su zapravo Mo i njena prijateljica, pravo iznenađenje je stari profesor koji se u trenucima kada ga upoznajemo na fakultetu čini kao nepokolebljivi autoritet. No, vidjet ćemo da je to samo fasada i da je on itekako raspoložen za iskorištavanje svoje moći i pozicije, a likovi su izgrađeni sjajno. Otkako se profesor i studentice kasnije nađu u gradu, gledatelj cijelo vrijeme razmišlja koje su stvarno njegove namjere iako nije teško predvidjeti kamo bi to moglo voditi. Ipak, povremeno se čini da Ursu možda nije takav, već je jednostavno usamljeni sredovječni tip koji zbilja ima dobre namjere da bi se već koju sekundu poslije vratili starom razmišljanju. Zbilja uvjerljiv, zanimljiv i dinamičan film koji je premijeru imao na festivalu u Sarajevu.

IMDB LINK 

Primjedbe