REST IN PEACE (2024,ARG) - 6,5/10


 

Argentinski filmaš Sebastian Borensztein ranije je snimio nekoliko zanimljivih filmova (Un Cuento Chino, Koblic, Heroic Losers), a nastavio je on istim tempom ovom kombinacijom trilera i drame koju je otkupio Netflix. Radnja filma kreće 1994. godine u Buenos Airesu, a pratimo tu sudbinu Sergia Dayana (Joaquin Furriel), poslovnog čovjeka koji je zbog loših poslovnih odluka završio do grla u dugovima. Vidimo da je njegova obitelj židovskog porijekla dobrostojeća. Supruga Estella (Griselda Sicilliani) je zubarka, a 15-godišnja kćer i mlađi sin idu u privatnu školu. No, Sergio je dužan na sve strane i izgledno je da se njihov lagodni život bliži kraju.

Radnici u njegovoj tvornici su bijesni jer im duguje tko zna koliko plaća, a najveći problem je što se Sergio zadužio kod kamatara s kojim nema zafrkancije. A rok za povrat novca se bliži. I jedan stvarni povijesni događaj iskoristio je Borensztein kao veliki zaokret za razvoj priče svog filma. U ljeto 1994. godine u židovskoj četvrti u Buenos Airesu dogodio se teroristički napad u kojem je poginulo 85, a ozlijeđeno je tristotinjak ljudi. U toj četvrti AMIA u trenutku detonacije bombe naći će se i Sergio koji će preživjeti eksploziju, a potom će jednostavno nestati. Pobjeći će on u susjedni Paragvaj i tamo nastaviti živjeti pod drugim identitetom, a iako, jasno, njegovo tijelo neće biti pronađeno, obitelj će ga proglasiti mrtvim kako bi došla do njegovog životnog osiguranja kojim će se riješiti dugova.

S druge strane, pretpostavljat će Sergio da će se njegovom smrću njegova obitelj izvući iz dugova i nastaviti s normalnim životom na kakav su navikli. Borit će se on ne samom s moralnosti svoje odluke, već će se kroz godine pojačavati i njegova nostagija i čežnja za obitelji. No, jasno da se u njihovim životima puno toga promijenilo u solidnoj kombinaciji drame i trilera. I Borensztein je porijeklom Židov te je tragediju koja se njegovoj zajednici dogodila prije tridesetak godina iskoristio za iznimno zanimljiv razvoj priče.

IMDB LINK 

Primjedbe