REVERSE THE CURSE (2023,SAD) - 6/10


 

Davida Duchovnya i dalje se najbolje sjećamo kao lovca na natprirodne pojave Foxa Muldera u "Dosjeima X" i disfunkcionalnog pisca, pijanca i lovca na žene Hanka Moodya u "Kalifornikaciji". Nije Duchovny na filmu nije ostvario ni izbliza uspješnu karijeru kao na televiziji i ovako na prvu ne mogu se sjetiti niti jednog pamtljivog filma u kojem sam ga gledao. Povremeno je Duchovny znao nešto i režirati, a sada je napisao i režirao pomalo limunadastu i sladunjavu humornu dramu za koju je u epizodnim ulogama okupio gotovo cijelu ekipu iz "Kalifornikacije".

I ponovno je on potpuno nesređeni tip, terminalno bolesni 60-godišnjak Marty, pasionirani navijač bejzbola i bostonskih Red Soxa. Radnja filma zbiva se 1978. godine, a točno 60 godina ranije, kada se Marty rodio, Red Soxi su su posljednji put postali prvaci. Tada su prodali Babe Rutha u Yankeesa i krenulo je prokletstvo koje će na kraju potrajati punih 86 godina, sve do 2004. godine. Martyju je ostalo još nekoliko mjeseci života, a njegovim Red Soxima te sezone ide dobro i čini se da bi se prokletstvo moglo prekinuti. Podjednako kao o bejzbolu, film je to o odnosu oca i sina jer drugi glavni protagonist je Ted (Logan Marshall - Green), neuspješni pisac koji zarađuje prodajući kikiriki na utakmicama njujorških Yankeesa.

Ted je izgubio kontakt s ocem koji očito i nije imao neki očinski poriv, no jednog dana iznenadit će ga poziv iz bolnice i on će odlučiti provesti posljednje dane s ocem. Duchovny valjda ne zna više iskočiti iz uloga neodgovornih, neozbiljnih tipova koji su se pretvorili u kronične luzere, a izgleda da je tim putem krenuo i njegov sin. Tu je i Martyjeva njegovateljica Marianna (Stephanie Beatriz) s kojom će Ted razviti simpatije, a pretvorit će se to do kraja u dosta spetljan i natrpan, ne baš duhovit film. Nije to ni klasična sportska komedija o ljudima koji su posvetili život fanatično navijajući klubove koji nikako ne mogu postati prvaci, a nije ni klasična melodrama o pokušaju iskupljenja i izmirenja oca i sina. U najboljem slučaju osrednje.

IMDB LINK 

Primjedbe