TWISTERS (2024,SAD) - 7/10


 

Devedesetih su iznimno popularni u Hollywoodu bili filmovi katastrofe. Kako i ne bi, kad su obično studijima donosili iznimne profite, a jedan od najprofitabilnijih bio je "Twister" Nizozemca Jana de Bonta s Helen Hunt i Billom Paxtonom. Zaradio je taj film gotovo pola milijarde dolara i nakon "Dana nezavisnosti" je bio drugi film po zaradi na kino blagajnama u 1996. godini. Gotovo tri desetljeća kasnije producenti iz Universala i Warnera sjetili su se da bi ponovno mogli zaraditi s jednim filmom o lovcima na tornada, a pokazalo se da su u pravu jer je "Twisters" na budžet od 155 milijuna dolara zaradio 333 milijunčeka.

Priča je tu jako slična onoj iz filma od 1996. godine, no kako je tehnologija u ovih tridesetak godina bitno napredovala, tako i vizualno "Twisters" izgleda zaista izvrsno. Snimljeno je to izvanredno, a američki filmaš korejskog filma Lee Isaac Chung je nakon kritički hvaljene arty drame "Minari" dobio priliku na najvećoj sceni i potvrdio da je iznimno sposoban režiser. I definitivno je to uzbudljiv i napet film, akcijska pustolovna drama koja koketira i s romansom, a "Twisters" nose dvije mlade, nadolazeće zvijezde, Amerikanac Glen Powell (Hit Man) i Britanka Daisy Edgar - Jones (Normal People).

Ona je Kate, mlada meteorologinja čija je opsesija otkriti ne samo što uzrokuje nastanak tornada, već i na koji način uništiti tu silu koja ruši sve pred sobom. No, osim s tako plemenitim idejama u Oklahomi, mjestu gdje valjda nastaje najviše tih razornih tornada, skupljaju se i razni avanturisti. Ondje je pravi divlji zapad u kojem se razni pustolovi, adrenalinski frikovi, youtuberi željni slave i moderni kauboji natječu koji će doći brže samom tornadu, i ne razmišljajući kako to može biti opasno. Jedan od takvih je i Tyler (Glen Powell), šarmantni moderni kauboj koji sa svojom ekipom hvata tornada i bit će glavni konkurent Kate i njenoj ekipi.

Koliko ta sila prirode može biti razorne vidjet ćemo već u uvodnim scenama, a naravno i kasnije tijekom filma. Jer dok se ekipa tih lovaca na tornada i adrenalinskih džankija dobro zabavlja jureći prema epicentru, nikome nije do zafrkancije kada on krene prema naseljima i ponekad doslovno uništi sve pred sobom. Iako obično izbjegavam slične holivudske blockbustere, "Twisters" se pokazao kao pomalo staromodni pustolovno - akcijski spektakl s nostalgičnim duhom koji me baš podsjetio na te stare, šarmantne filmove iz devedesetih koje sam gutao kao klinac.

IMDB LINK 

Primjedbe