ABSENCE OF MALICE (1981,SAD) - 8/10


 

Paul Newman je standardno odličan kao trgovac alkoholom iz Miamija Michael Gallagher koji će se jednog dana naći na naslovnici novina kao sumnjivac koji se istražuje zbog nestanka i vjerojatnog ubojstva sindikalista. Njegov pokojni otac nekoć je bio mafijaš, a priču je pustila mlada i ambiciozna novinarka Megan Carter (Sally Field). Ona je njegovo ime pročitala na tajnom dokumentu koji je slučajno na stolu ostavio istražitelj Elliot Rosen (Bob Balaban), a ispostavit će se da je on njegovo ime pustio namjerno samo kako bi iz njega kasnije mogao izvući neke informacije. Mlada novinarka će se upecati i njen urednik će pustiti van tu neprovjerenu priču, a to će izazvati ozbiljne posljedice.

Jedna od njih će biti ta da će se Megan upustiti u vezu s Gallagherom, a druga je da će mudri prodavač alkohola smisliti zanimljiv osvetnički plan kojim će na kraju cijelu priču pokušati preokrenuti u vlastitu korist. Za razliku od legendarnog novinarskog filma "Svi predsjednikovi ljudi" kojeg je Alan Pakula snimio pet godina ranije po istinitim događajima, "Absence of Malice" je fikcionalna priča u kojoj zapravo glavna protagonistica novinarka čini sve suprotno od onoga što bi trebala. Ne samo da ona zbog ambicije i želje da se proslavi podvaljuje potpuno neprovjerenu priču koju začudo njen urednik pušta van, već će se ona potom i upustiti u romantičnu vezu s izvorom koji će joj kasnije davati informacije za nastavak priče.

No, poznati američki filmaš Sydney Pollack koji je još od kraja šezdesetih snimao kvalitetne i zanimljive filmove (I konje ubijaju zar ne, Jeremiah Johnson, Tri kondorova dana), snimio je iznimno zanimljiv neonoirovsku triler - dramu s dvoje zapravo sjajnih glavnih likova. Dvije godine ranije Field je osvojila Oscara za film "Norma Rae", a i ovdje je potvrdila reputaciju jedne od najzanimljivijih glumica tog razdoblja iako je danas najbolje pamtimo po ulozi mame Forresta Gumpa. Iako je u vrijeme snimanja tog filma imala tek 46 godina, ta joj je uloga bitno odredila karijeru je poslije toga se uglavnom pojavljivala u sličnim ulogama mama i baka.

Na Newmana ne treba trošiti previše riječi jer praktički u svakom filmu u kojem se pojavi ovaj glumački bard je sjajan, a kako ne bi ovdje kao šarmantni uvoznik alkoholnih pića koji očigledno nema nikakve veze s onim za što je optužen. Isključivo iz razloga što mu je otac nekoć bio kriminalac i što je još za vrijeme prohibicije švercao alkohol njegovo će se ime početi povlačiti po novinama, no smislit će on zato iznimno lukavu osvetu. Kad napišeš da je netko kriv svi u to vjeruju, a kada napišeš da je netko oslobođen optužbe to nikoga ne zanima, sjajno u jednom trenutku poentira Gallagher i precizno utvrđuje jedan od najvećih problema tog novinarskog senzacionalizma koji bi ga mogao skupo koštati. Imao je ovaj old school triler i tri nominacije za Oscara, od čega jednu za originalni scenarij dok je Newman bio nominiran za glavnu, a Melinda Dillon za sporednu ulogu bliske Gallagherove prijateljice koja će imati također bitnu ulogu u cijeloj ovoj priči.

IMDB LINK 

Primjedbe