DAZED AND CONFUSED (1993,SAD) - 9/10


 

Nerijetko me strašno živciraju potpuno promašeni hrvatski prijevodi stranih filmova, no s coming-of-age klasikom Richarda Linklatera izvrsno su pogodili naši translatori. Naziv "Munjeni i zbunjeni" baš savršeno oslikava stanje duha protagonista filma koji je Linklater osmislio dijelom po vlastitom iskustvu odrastanja u Teksasu tijekom sedamdesetih. Radnja filma "Dazed and Confused" odvija se zadnjeg dana školske godine u Austinu u ljeto 1976. godine, a pratimo tu jedan dan i noć u životu velikog broja tinejdžera. Nema ovaj film nekog glavnog protagonista ili neku centralnu naracijsku liniju, već pratimo više ili manje povezane skupine prijatelja i školskih kolega dok oni uživaju u završetku škole.

I zbilja su oni munjeni i(li) zbunjeni. I to ne samo maturanti ispred kojih je sada ljeto najveće odluke koja bi im moglo obilježiti živote, već i oni mlađi koji bi se voljeli ugurati u društvo tih starijih, dominantnijih. Doduše, ti stariji imaju i neke prilično okrutne rituale pa je tako tradicija da maturanti zadnjeg dana hvataju učenike prvih razreda i mlate ih drvenim palicama po dupetu dok maturantice od mlađih kolegica prave svoje robinje. I dok su mnogi od njih zbunjeni, neki su baš munjeni jer divljaju oni kao da nema sutra, zabavljaju se, piju, puše travu, vozikaju se autima gradom i boli ih briga za sve.

Sjajno Linklater hvata taj mladenački duh generacije, kao i duh vremena. Ti mladi kao da ne mogu dočekati da im se nešto veliko i važno počne ponašati u životima. Neki su razočarani jer su propustili lude i divlje šezdesete i misle da su sedamdesete dosadne, nadajući se da bi osamdesete mogle biti drukčije. Zanimljivo je kako se radnja odvija točno na 200. godišnjicu osnutka Sjedinjenih Američkih Država, a i danas je "Dazed and Confused" jedan od onih filmova koji se gledaju baš s nostalgijom. Možda ne toliko za vremenom, koliko za mladosti kada smo i sami imali 15, 16, 17 ili 18 godina i kada je sve bilo novo, uzbudljivo i kada se činilo da je svijet naš i da je sve nadohvat ruke.

Očigledno je Linklater inspiraciju pronašao u Georgeu Lucasu i kultnim "Američkim grafitima" iz 1973. godine, a okupio je on ovdje zbilja iznimnu glumačku ekipu, posebno gledano iz današnje perspektive. Neki od glumaca koje smo prvi puta na filmu vidjeli u "Munjenim i zbunjenima" poput Bena Afflecka, Mille Jovovich i Matthewa McCounagheya kasnije su postali velike zvijezde. Neki su se u međuvremenu pogubili i nisu ostvarili očekivane karijere, no pregršt je tu poznatih lica koja smo više puta kasnije viđali u raznim filmovima. Vjerojatno nikad nije bilo zanimljivije gledati skupine tinejdžera, popularnih i onih koji to nisu, dobrih i problematičnih, divljih i šmokljana, kako se besciljno vozikaju gradom, zajebavaju, pijuckaju, puše travu i uživaju u posljednjim trenucima sigurnosti prije nego što dođe vrijeme za donošenje važnih životnih odluka.

IMDB LINK 

Primjedbe