FAYE (2024,SAD) - 7,5/10


 

Na red za biografski dokumentarac stigla je i legendarna američka glumica Faye Dunaway. Po mnogima jedna od najboljih američkih glumica svih vremena sama nas vodi kroz svoj život. Iako je ona u trenutku snimanja dokumentarca već u ranim osamdesetima (rođena 1941.), i dalje je ona iznimno vitalna i bistra, a osim o profesionalnom životu, upoznaje nas i s raznim detaljima iz privatnog života. "Faye" kao režiser potpisuje Laurent Bouzereau, francusko - američki filmaš koji se već ispraksirao u biografskim dokumentarcima (Natalie Wood, John Williams), a riječ je o korektnom televizijskom dokumentarcu. Bouzereau je očigledno veliki fan slavne glumice, a činjenica da je blizak prijatelj s njenim sinom Liamom O'Neillom, dovela je do nastanka ovog filma.

Trebalo je doduše proći nekoliko godina da njih dvojica uvjere Dunaway da pristane za snimanje, a bavi se ovaj film i nekim manje poznatim detaljima iz njenog života. Po prvi puta ona progovara o tome kako je imala dijagnozu bipolarnog poremećaja i kako je stalno bila negdje između depresije i euforije. Govori i o tome što su je mnogi smatrali iznimno zahtjevnom za suradnju. Radnja filma odvija se kronološki i pratimo njen život od djetinjstva i mladosti pa do glumačkih početaka i slave koja je došla relativno brzo. Već s trećom ili četvrtom ulogom postala je Dunaway poznata zvijezda, a uloga Bonnie Parker u legendarnom krimiću Arthura Penna "Bonnie i Clyde", ujedno i jednom od prvih novoholivudskih filmova, donijela joj ne samo prvu nominaciju za Oscara, već i status jedne od najtraženijih glumica.

Začinjen je ovaj film brojnim arhivskim snimkama iz njenih filmova i sa snimanja, ali i iz privatne, obiteljske zbirke, a saznajemo tu i brojne detalje o njenim ulogama i sa snimanja. Okupljeni su tu i brojni poznati sugovornici, uglavnom glumci i režiseri s kojima je Dunaway radila, a i bez ovog filma znali smo da je bila ona vrhunska glumica, jedna od najboljih u svojoj generaciji koja i danas u ozbiljnim godinama i dalje radi. I zaista je ona prava filmska zvijezda, žena koja je valjda radila s gotovo svim najboljim filmašima i glumcima svog vremena i koja ima što za reći.

IMDB LINK 

Primjedbe