FRESH KILLS (2023,SAD) - 6,5/10

 


U američkoj kinematografiji nagledali smo se gangsterskih krimića koliko čovjek hoće. Pamte se tu remek-djela poput Coppoline trilogije "Kum", brojnih maestralnih Scorseseovih filmova, a svim tim krimi sagama zajedničko je bilo što su u prvom planu bili muškarci. Zapravo, to je i posve logično kada je riječ o tom žanru gdje su supruge i djeca tih kriminalaca i ubojica obično prikazani tek sa strane, kao svojevrsna kulisa i podsjetnik da i takvi tipovi imaju obitelji. No, relativno poznata američka glumica Jennifer Esposito u svom scenarističko - redateljskom debiju odlučila je u prvi plan staviti dvije kćeri jednog kriminalca iz talijanske Cosa Nostre iz okolice New Yorka.

Esposito je i sama talijanskog porijekla te je i odrastala na Staten Islandu, a ondje živi i mafijaška obitelj tijekom osamdesetih i devedesetih kada se odvija radnja "Fresh Kills". Rose (Emily Bader) i Connie (Odessa Azion) upoznajemo prvo kao djevojčice. Njihov otac Joe Larusso (Domenick Lombardozzi) je mafijaš, a njihova majka Francine (Esposito) to jako dobro zna, no ne čini se da se puno žali i uzbuđuje zbog muževog posla. Kad novci dolaze, tada je sve valjda dobro, osim što moraju ići nešto češće na sprovode od prosječnih obitelji, a ne propuštaju se ni nedjeljne mise u crkvi.

I dok je Connie nekako divlja, mlađa Rose kao da se ne uklapa u cijelu tu obitelj. Sve će se to potencirati u kasnijoj fazi kada djevojke odrastaju i dođu u godine kada same zasnivaju svoje obitelji, a cijela priča iznesena je tu iz Roseine perspektive. Djeluje ona kao da je osuđena na takav život i kao da je svjesna da nema izlaza iz takvog praktički predestiniranog života, no nije to baš tako ni jednoznačno jer ni Rose se nije baš puno bunila kada su dolazili novci od tate. Problem je samo što svaki mafijaš ima određeni rok trajanja i to vrijeme mirnog života za ovu obitelj neće trajati vječno, a tada će Rose morati donijeti tešku odluku želi li zaista otići ili ostati uz obitelj.

I nije to bilo uopće loše i snimila je Esposito baš zanimljiv film koji donosi određenu dozu svježine dobro poznatom žanru. Snimljeno je to kamerom iz ruke, sasvim solidno i odglumljeno, a i scenarij i režija su tu također korektni. Premijeru je "Fresh Kills" imao na festivalu u Tribeci, a najintenzivniji trenuci filma zapravo nisu klasična mafijaška ubojstva i premlaćivanja (iako, jasno, i toga ima), već Roseina pozicija. Osjeća se ona gotovo kao u zlatnom zatvoru i svaka odluka koju donese jednostavno neće biti dobra. Ili za nju ili za njenu obitelj pa tako ona proživljava život kakav ne želi i od kojeg bi htjela pobjeći, no jednostavno ne zna kako.

IMDB LINK 

Primjedbe