LADY IN THE LAKE (2024,SAD) - 7/10


 

Natalie Portman posljednja je u nizu filmskih A zvijezda koje su se odlučile barem nakratko prebaciti na televiziju. Ona je glavna junakinje stilizirane i intrigantne kombinacije trilera i drame, misterije čija se radnja odvija u Baltimoreu 1966. godine. "Lady in the Lake" je prema istoimenom romanu Laure Lippman snimila izraelsko - američka filmašica Alma Har'el (Honey Boy), a kompleksna je to i slojevita sedmodijelna mini - serija u kojoj se između ostalog na jako dobar način prikazuje političko - društvena situacija vremena. Baltimore je još daleko od grada kojeg smo upoznali u "Žici", a iako na sjeveru SAD-a segregacija i nije tako izražena kao na jugu, tamošnji crnci pa i Židovi žive u svojim dijelovima grada.

Tako će se ovdje spojiti sudbina jedne crnkinje i jedne Židovke iz Baltimorea koje se ne poznaju i čije su životne priče i društvena okruženja u kojima se nalaze posve različite, a opet tako slične. Maddie Schwartz (Portman) je ugledna članica židovske zajednice u Baltimoreu, majka tinejdžera i udana za jednog od onih dosadnih tipova, a takav život koji joj je bio predodređen kao da je guši iako ima ona neke tajne iz prošlosti. Kada nestane 11-godišnja djevojčica iz njene židovske zajednice, Maddie će odlučiti ostaviti sve i baciti se na istragu njenog nestanka i kasnijeg pronalaska njenog tijela u jezeru. No, na gotovo istom mjestu ubrzo će biti pronađeno i tijelo nepoznate crnkinje, a Maddie koja će početi pisati za lokalne novine uvjerena je da su ta dva slučaja povezana.

Paralelno s Maddienom pričom pratimo i priču Cleo Johnson (Moses Ingram), crnkinje koja vodi knjige za neformalnog bossa baltimorske crnačke zajednice, sumnjivog tipa i kriminalca koji vodi noćni klub i organizira ilegalnu lutriju. I Maddie i Cleo imaju neke tajne iz prošlosti za koje ćemo dijelom saznati kroz flešbekove, a stalno tu skačemo iz jednog vremenskog razdoblja u drugo. Iz glavne naracijske linije koja se odvija u drugoj polovici šezdesetih kada Maddie opsesivno pokušava pronaći rješenje za te misteriozne smrti odlazimo u ranija razdoblja kako bismo doznali neke detelja iz njihovih života, ali i života baltimorske crnačke i židovske zajednice. Djeluje to istovremeno staromodno i moderno, s puno stila, a neke scene su zaista snimljene izvanredno i upečatljivo tako da je prava šteta da se prema kraju "Lady in the Lake" pomalo razvodni.

IMDB LINK 

Primjedbe