NINA WU (2019,TVN) - 7/10


 

Nina Wu (Wu Ke-xi) je usamljena djevojka koja je iz provincijskog gradića stigla u tajvansku prijestolnicu kako bi postala glumica. I to joj, barem za sada, i nije pošlo za rukom jer ima tek nekoliko nastupa u kratkim filmovima i reklamama te kao statist u većim produkcijama. I kad već nema filmskih uloga, transformira se Nina u razne uloge za live prijenose putem društvenih mreža kojima očigledno zarađuje za život, a sve će se promijeniti kada joj se iznenada javi agent i otkrije da ima ulogu za nju. Poznati režiser snima nekakav umjetnički art špijunski triler, a problem je samo što bi trebala pristati na prilično eksplicitne scene seksa. Spremna je ona učiniti sve kako bi dobila tu tešku i zahtjevnu ulogu i psihički i fizički, a kada krene snimanje, redatelj će je tjerati na neke sulude i opasne scene.

Radnju ove misteriozne psihološke drame tajvanski filmaš podrijetlom iz Myanmara Midi Z postavio je nelinearno i djeluje sve to pomalo konfuzno, prema kraju čak i kaotično. No, snimljeno je to s puno stila i djeluje "Nina Wu" baš elegantno, stilizirano, a iznimno je zanimljiva to karakterna studija jer kada će se činiti da su se Nini ostvarile sve želje u životu i da je konačno uspjela doći do onoga što je željela, kao da će se i ona početi pitati je li to ono što je htjela. Nakon nekog vremena silom prilika će se morati vratiti u provincijsko mjesto u kojem je odrasla i koje je napustila i ne okrećući se, ostavivši iza sebe i obitelj i prijatelje. A sada se vraća kao velika zvijezda, no pitanje je li to ispalo onako kako je maštala.

Tim više jer ćemo u samoj završnici vidjeti kako je Nina uopće došla do uloge koja bi joj mogla značiti proboj na glumačku A listu. Jedan od jakih aduta je i kvalitetna izvedba glavne glumice Wu Ke-xi koja je skupa s režiserom i napisala scenarij. Premijeru je "Nina Wu" imao u sekciji Un Certain Regard festivala u Cannesu, a kasnije je imao i desetak nominacija za tajvansku nacionalnu filmsku nagradu Zlatni konj. Riječ je o filmu snimljenom s punom stila, zanimljivom, na kraju i prilično šokantnom, no ne i neočekivano šokantnom jer kada čovjek malo bolje razmisli, sve ono što ćemo vidjeti zapravo će voditi tom i takvom završetku.

IMDB LINK 

Primjedbe