ODDITY (2024,IRS) - 6,5/10


 

I baš kao što sam naziv ovog irskog filma sugerira, radi se baš o uvrnutoj, bizarnoj i čudnoj kombinaciji psihološke drame, supernatural trilera i arthouse horora. Scenarist i redatelj Damian McCarthy prethodno se predstavio podjednako čudnom i uvrnutom horor ludorijom "Caveat" koja mi je ipak nešto bolje sjela od "Oddity". Ponovno McCarthy tu sljubljuje elemente irskog folk horora, gothica i nadnaravnog trilera, čak pomalo na tragu kultnog horora "The Innocents" s Deborah Kerr iz 1961. godine. Film je to o izdaji, ubojstvi, duhovima i zastrašujućoj antiknoj drvenoj figuri čovjeka u ljudskoj veličini koja će, pokazat će se, igrati tu bitnu ulogu.

McCarthy film otvara odličnom scenom u kojoj žena po imenu Dani (Carolyn Bracken) odgovara na noćno kucanje na vratima kuće koju uređuje za sebe i muža psihijatra u ludnici za najgore manijake Teda (Gwilym Lee). Od početka nam se čini da Dani i nije sama u toj jezivoj kući, a na to je upozorava i Tedov dojučerašnji pacijent Olin Boole koji je upravo pušten iz ludare. Dok Dani gleda to bizarno lice tipa s različitom bojom očiju, on je upozorava da je netko s njom u sobi iako ga ona ne vidi i tvrdi da je želi pomoći. Traži da ga pusti unutra, a kada Ted stigne kući, pronaći će svoju ženu mrtvu dok će policija za ubojstvo osuditi Olina.

Godinu dana kasnije Ted već ima novu curu Yanu (Caroline Menton), a njihovu idilu će prekinuti Danina sestra blizanka Darcy. Ova slijepa vlasnica trgovine antikvitetima je ujedno i neka vrsta medija, a pojavit će se ona na vratima kuće u kojoj je njena sestra ubijena s drvenom kutijom u kojoj se nalazi taj ogromni drveni čovječuljak. Darcy je ondje stigla kako bi otkrila što se zapravo dogodilo s njenom sestrom, a McCarthyev film od njenog dolaska postaje još čudniji i jeziviji. Ponovno ovaj irski horor sineast uspijeva postići konstantni uznemirujući ugođaj u kombinaciji sa zbunjenosti. Ponovno pokazuje da je riječ o autoru s puno stila i zanimljivim idejama, a na kraju je to jedan od onih uvrnutih arty horora koji jezu grade ugođajem, ne jeftinim štosevima i jump scareovima.

IMDB LINK 

Primjedbe