REBEL RIDGE (2024,SAD) - 7/10


 

Jeremy Saulnier (Blue Ruin, Green Room) snimio je još jedan uzbudljivi i iznimno zanimljivi akcijski triler čija se radnja odvija negdje na američkom jugu. Sjajno "Rebel Ridge" kreće od samog početka i okolnosti u kojima će se naći glavni junak, nekadašnji marinac Terry Richmond (Aaron Pierre) podsjećaju na okolnosti u kojima su se često nalazili slični likovi u westernima. Sve je tu gotovo kao na divljem zapadu u kojem je neki stranac ujahao u nepoznati mu grad i automatski se našao u ogromnim problemima jer su ga iz posve mu nejasnih razloga na zub uzeli neki lokalni moćnici i odlučili uništiti. Samo što bi se obično u tim westernima pokazalo da je taj neznanac bitno tvrđi orah od onoga što su pretpostavljali ti lokalci koji su ga krenuli maltretirali, a i Terry je očigledno tip koji se baš i ne da samo tako zafrkavati.

U prvoj sceni vidimo tako kako policijski auto jednostavno na cesti sruši biciklista koji prema gradu vozi taj korpulentni plavooki crnac dok sluša Iron Maiden. Nije Terryju ništa jasno, sve dok mu policajci ne zaplijene novac koji je imao sa sobom. A riječ je o ozbiljnoj svoti, tridesetak tisuća dolara, koje je Terry skupio kako bi uplatio jamčevinu za bratića koji je završio u zatvoru. Iako ih Terry moli da ga puste na miru i da mu je novac potreban, ti tipični sirovi južnjački policajci zaplijenit će mu novac, a pokazat će se da on nije prvi kojem se nešto tako dogodilo. Jednostavno će mu reći da je novac zaplijenjen zbog toga što sumnjaju da je do njega došao nekim kaznenim djelom. Ako želi do svog novca, neka tuži policiju i naći će se on u raljama brutalne koruptivne sheme gradića koji tako funkcionira otkako je država srezala novce za financiranje policije.

Policajci predvođeni ljigavim šefom Sandyem (Don Johnson) na takav način funkcioniraju već godinama i ne može im nitko ništa, no očito još nisu imali posla s tipom poput Terryja. Da je "Rebel Ridge" sniman osamdesetih ili devedesetih vjerojatno bi ta grdosija od čovjeka, koji je ne samo nekadašnji marinac već i trener jiu-jitse, svoje probleme riješila nasiljem. No, Terry je tip koji očigledno ne želi na taj način rješavati probleme i nada se da se situacija može izgladiti na neki mirni, legalan način. U tome će mu pokušati pomoći i sudska službenica Summer (Anna Sophia Robb) koja će mu objasniti kako sustav ondje funkcionira i da oni koju upadnu u tu očito dobro podmazanu mašinu i nemaju puno šanse protiv sustava. No, nitko ondje očito ne poznaje Terryja.

Sjajna je i scena u kojoj i šerif shvati da ga je podcijenio i da on nije obični crnac kojem će samo uzeti novac i on će se s repom među nogama povući. Fino Saulnier (koji je napisao, režirao, montirao i producirao ovaj film) gradi priču i nije to klasični akcijski blockbuster iako će se prema kraju akcija povećavati. Sve je tu pomalo zaogrnuto i crnim humorom, a Terry je gotovo pa moderni Rambo (onaj iz originalnog filma), tip s kojim se pokvareni i korumpirani sustav odlučio okrutno našaliti, ni ne znajući da ima posla s tipom kojem nije do šale. Sjajno ovaj akcijski triler prikazuje i načine na koje je evoluirala ta policijska korupcija i kako takav sistem može biti brutalan i činiti se bezizlazno i nerješivo jednom kad te zgrabi. No, uvijek će se očito naći netko dovoljno očajan, hrabar i sposoban da mu pokuša stati na kraj i to na onaj klasični američki westernovski način.

IMDB LINK 

Primjedbe