THE BEAUTIFUL SUMMER (2023,ITA) - 6/10


 

Ovu coming-of-age dramu Laure Luchetti čija je radnja smještena u Torino tridesetih godina 20. stoljeća, za koju godinu možda će se pamtiti kao film u kojem je debitirala mlada dama po imenu Deva Cassel. Riječ je o kćeri francuskog glumca Vincenta Cassela i talijanske glumice Monice Bellucci na koju je ova mlada ljepotica očigledno povukla gene. Iako njena Amelia nije glavna junakinja filma "La bella estate" ili "The Beautiful Summer", imat će ona ogroman utjecaj na 17-godišnju krojačku naučnicu Giniu (Yile Yara Vianello). I dok je Ginia koja je u Torino doselila negdje iz provincije i živi ona sa starijim bratom samozatajna, povučena, nesigurna i pomalo uplašena, Amelia je njena sušta suprotnost.

Mlada Amelia je zavodljiva ljepotica prepuna samopouzdanja koja zarađuje kao model slikarima. Kreće se Amelia u tim umjetničkim krugovima, muškarci pa i žene svih generacija je obožavaju i oduševljeni su njenom ljepotom i šarmom, a prijateljstvo s njom će i kod Ginie dovesti do otkrivanja vlastite seksualnosti, oslobađanja. Povodljivu i znatiželjnu 17-godišnjakinju kao da će potpuno zaslijepiti Amelijina aura i poželjet će Ginia biti poput nje. Potpuno će je ponijeti taj pomalo boemski i privlačni svijet kojem ne pripada i koji joj je stran, no shvatit će do kraja Ginia da taj životni stil nosi i neke tamne strane.

Imao je "The Beautiful Summer" puno više potencijala, nego što je do kraja isporučeno, no mora se priznati Luchetti da je sjajno vizualno prikazala okruženje krajem tridesetih u Italiji, kad je već kontekst vremena ostao dosta nejasan. Uz Giniu i Ameliu shvaćamo kao da tu postoje dva zasebna svijeta u koje te djevojke pripadaju i koji kao da će se početi ispreplitati. Do kraja je sve to ostalo podosta frustrirajuće jer ipak ostaje nejasno koja je zapravo Ginijina motivacija. Želi li ona biti poput Amelije ili želi biti s Amelijom. Ili je sve to tinejdžerska zbunjenost djevojke koju će nakratko zaslijepiti naizgled uzbudljivi, dinamični i provokativni način života za koji do jučer nije ni znala da postoji.

IMDB LINK 

Primjedbe