THE GOOD TEACHER (2024,FRA) - 7/10


 

Posljednjih godinu, dvije filmovi o učiteljima i njihovim iskustvima u okruženju koje se bitno promijenilo od vremena unazad nekoliko desetljeća kada sam je i sam pohađao, kao da postaju svojevrsni žanr za sebe. Taj trend kao da je započela naša "Zbornica", a nastavili su je njemački "The Teacher's Lounge", Ceylanov "About Dry Grassses" i mađarski "Without Air", a nastavljen je i ovom osjetljivom i kompleksnom francuskom dramom koju je Teddy Lussi - Modeste snimio prema vlastitim iskustvima učitelja književnosti. Pri pisanju scenarija mu je pomogla puno poznatija kolegica Audrey Diwan koja je prije nekoliko godina osvojila i Zlatnog lava u Veneciji za dramu "Happening".

Još u moje školsko vrijeme nikome nije padalo na pamet žaliti se na nastavnika ni kada ti je (po tvom skromnom mišljenju nepravedno, jasno) stisnuo nekoliko šamarčina ili ti je gotovo iščupao uši. Pritužbe roditeljima za nešto takvo obično bi dovele i do kućne reprize istih tih nimalo ugodnih događaja jer roditelji su nekako po automatizmu smatrali ako mi je nastavnik stisnuo odgojnu da sam to jamačno i zaslužio. A danas bi valjda roditelj došao u školu u tenku da čuje da je njegovom princu ili princezi nastavnik stisnuo odgojnu ćušku. Dok nekoć mišljenje učenika baš nikoga nije zanimalo, danas su očito učenici zaštićeniji od ličkog medvjeda i svaka njihova pritužba na profesore razmatra se kao da je sveto pismo.

Jedna takva učenička pritužba mogla bi uništiti život glavnom protagonistu ove zanimljive i kompleksne drame, nastavniku književnosti Julienu (Francois Civil). On predaje učenicima od 13, 14, najviše 15 godina (iako neki u razredu djeluju i nešto stariji) i to u jednoj od onih škola koje ne pohađa baš elita, već djeca očigledno iz siromašnih dijelova grada. I prava je to multi-kulti škola valjda sa svim rasama i religijama, a Julien je jedan od onih pomalo naivnih, idealističkih tipova koji želi potaknuti učenike, inspirirati ih i s njima imati prisniji odnos. No, jedna učenica to će očito pogrešno interpretirati i prijavit će ga da ju je pokušao zavesti. Kad stigne k ravnateljici, Julienu ništa nije jasno i optužbe on odbacuje.

Da situacija bude zanimljvija, Julien je homoseksualac, no svoje seksualne preference on skriva u radnom kolektivu, strahujući da bi mogao biti obilježen. Činit će mu se u početku da će prijava protiv njega biti odbačena kao nešto apsurdno, no situacija će vrlo brzo eskalirati. Na njega će se namjeriti učenicin stariji agresivni brat, jedan od onih tipičnih primitivaca u trenirci i s izbrijanim komadićem obrve koji će mu početi prijetiti, a s vremenom će se od njega početi distancirati i kolektiv. Bez obzira što nitko zaista ne vjeruje da je kriv za ono što ga je učenica optužila, kao da će ići linijom manjeg otpora i Julien će postajati sve usamljeniji. Snimio je Lussi - Modeste na kraju iznimno kompleksan i slojevit film o jednoj iznimno osjetljivoj temi, a mladi profesor kojeg ćemo u početku upoznati kao idealista punog entuzijazma i želje da nešto promijeni, postupno će se pretvarati u posve drukčiju osobu i shvatit će da bi mu bilo puno pametnije i jednostavnije da je sve samo odrađivao kao i većina u njegovom kolektivu.

IMDB LINK 

Primjedbe