THE GRILLING (1981,FRA) - 8/10


 

Osvojio je ovaj elegantni i minimalistički triler četiri francuske nacionalne nagrade Cesar (najbolji scenarij, glavni i sporedni glumac te montaža), a vjerojatno je i danas to najpoznatiji i najuspješniji film Claudea Millera. Bio je on asistent trojici možda i najvećih francuskih filmaša svih vremena - Bressonu, Godardu i Truffautu, a "Garde a vue" ili "The Grilling" je prilično klaustrofobična razgovorna krimi melodrama. Iako se praktički cijela radnja filma odvija ne samo tijekom jedne noći (i to novogodišnje) i na jednoj lokaciji odnosno u policijskoj postaji, iznimno je to zanimljiv, intrigantan pa i neočekivano šokantan triler.

Miller je zajedno s iskusnim scenaristima Michelom Audiardom (otac poznatog filmaša Jacquesa Audiarda) i Jeanom Vautrinom obradio malo poznati roman "Brainwash" britanskog pisca Johna Wainwrighta. Klasični krimić pretvorili su oni u klasični psihološki triler koji se ističe ne samo uvjerljivim glumačkim izvedbama i nadahnutom režijom, već i zanimljivom montažom i mizanscenom. Kišna je novogodišnja noć, a iskusni inspektor Antoine Gallien (Lino Ventura) na obavijesni razgovor je doveo bogatog, utjecajnog i uglednog odvjetnika Jeromea Martinaulda (Michel Serrault).

Taj ljigavi tip glavni je osumnjičenik za dva brutalna slučaja silovanja i ubojstva dviju djevojčica. Tijelo jedne djevojčice odnosno klinke iz susjedstva pronašao je upravo Martinauld, a alibi mu je prilično klimav i kod drugog slučaja. Uvjeren je stari i lukavi inspektor da je taj jezivi pravnik krivac, no ne može to nikako dokazati i jedini mu je izbor da pokuša iz njega na neki način izvući priznanje. U početku doduše djeluje to ispitivanje pristojno i pokušava Gallien biti pristojan prema osumnjičeniku, no kako će mu malo pomalo lomiti alibi, tako će i Martinauld postajati sve nervozniji.

U povremenim kratkim flešbekovima doznajemo i pojedine detalje iz Martinauldovog života, a neke mračne tajne sam on otkriva. Ubrzo će na ispitivanju završiti i njegova supruga Chantal (Romy Schneider) koja i nije u najboljim odnosima s mužem i zna sve njegove prljave i perverzne tajne. Sve se čini da bi ovaj ugledni član društva zaista mogao biti odgovoran za takve jezive zločine, no pripremili su Miller i ekipa tu neka iznenađenja. Mračan je to film koji obrađuje neke kontroverzne teme, a snimio je to Miller iznenađujuće dobro, baš uzbudljivo.

IMDB LINK 

Primjedbe