THE TRAIN (1964,SAD) - 8/10


 

Osim što su zaslužni za smrt milijuna ljudi, nacisti su ostali upamćeni i kao jedni od najvećih lopova u povijesti čovječanstva. Apsolutno sam uvjeren da dobar dio tih idiota koji su se priključili nacističkom pokretu, to nisu činili ni iz kakvih uvjerenja, već iz ideja o osobnoj dobiti. Kad im je postalo jasno da Hitler i njegovi jataci uz tamanjenje dobrog dijela ljudstva planiraju hapati i njihova bogatstva, mnogima je zasvjetlila lampica. Poznati su nacisti bili i po krađama velikog broja umjetničkih djela koja su s okupiranih teritorija slali u Njemačku, a i legendarni akcijski ratni triler Johna Frankenheimera bavi se stvarnim događajima iz drugog svjetskog rata.

Frankenheimer je na kreativnom vrhuncu bio upravo u prvoj polovici šezdesetih kada je u nekoliko godina snimio sve svoje najbolje filmove (Birdman od Alcatraz, Manchurian Candidate, Seven Days in May). Ova tema mu je zasigurno bila prilično bliska jer je i njegov otac bio njemački Židov koji se doselio u New York i ondje oženio Irkinju pa je stoga i Frankenheimer na kraju odgojen kao katolik. Radnja "Vlaka" odvija se na samom kraju Drugog svjetskog rata u Francuskoj kada je već jasno da će Njemačka izgubiti. Saveznici polako, ali sigurno oslobađaju Europu, a nacisti su u panici. Film je snimljen prema knjizi "Le front de l'art" francuske povjesničarke umjetnosti Rose Valland koja je opisala kako su nacisti kući planirali poslati umjetnine koje su pokrali u francuskim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama.

Bila su tu djela Picassa, Gaugaina, Cezannea, slike neprocjenjive vrijednosti, a njemački pukovnik Franz von Waldheim (Paul Scofield) planira operaciju prijevoza svih tih slika u Njemačku vlakom. Kustosica koja se brinula o tim djelima o planovima Nijemaca će obavijestiti francuski pokret otpora. Kako je pitanje dana kada će saveznici osloboditi Pariz, nužno je samo da radnici na željeznici nekoliko dana odgode vlak s umjetninama. Ključno je da se ta akcija sabotaža izvede bez riskiranja da se unište vrijedna umjetnička djela, a iako u početku nevoljko, zadatak neformalnog šefa akcije će preuzeti željeznički inspektor Paul Labiche (Burt Lancaster). I krenut će tako utrka s vremenom i još uvijek dobro organiziranim i opasnim Nijemcima u i dalje iznimno zanimljivom i uzbudljivom klasiku koji pršti od akcije i uzbuđenja.

Zanimljivo je kako je u početku film trebao režirati Arthur Penn, američki filmaš koji je koju godinu kasnije zablistao s novoholivudskim pokretom, ponajviše s "Bonnie i Clyde". No, već nakon tri dana snimanja Lancaster je potjerao Penna jer je ovaj zamislio više intimističku dramu kakvima se kasnije i proslavio, a ne klasični akcijski spektakl kakav je Lancaster priželjkivao. Upravo on je pozvao Frankheimera s kojim je ranije surađivao u dva filma, a ovaj je isporučio ono što se od njega tražilo. Punokrvni akcijski triler, a "Vlak" je ujedno jedan od posljednjih takvih staroholivudskih akcijskih filmova snimljenih u crno - bijeloj tehnici.

IMDB LINK 

Primjedbe