BIG BAD WOLVES (2013,IZR) – 8,5/10


Na ovaj izvrstan izraelski film naletio sam još prije nekoliko godina, a nedavno sam ga odlučio još jednom pogledati kako bih utvrdio je li stvarno tako dobar kao što ga pamtim. I stvarno je. Ova crna komedija – triler, a bogami ima tu i elemenata horora, stvarno je odličan i zabavan film prepun iznenađenja i neočekivanih preokreta. Svašta se tu izdogađa u ovom filmu za koji je čak i Quentin Tarantino rekao da mu je jedan od dražih uradaka novijeg datuma, a stvarno sad kad malo i razmislim, ovaj film stilski i tematski dosta i podsjeća na Tarantinove ili uratke braće Coen.

Film kreće odmah u glavu. Nekoliko jeruzalemskih policaja u nekakvoj napuštenoj zgradi mlati tipa, a uskoro saznajemo da je to nekakav učiteljčić kojeg sumnjiče za više slučajeva pedofilije i brutalnih ubojstava nekoliko djevojčica. No, dokaza nema, on ne priznaje i profa je pušten, a policajac koji je vodio istragu premješten je s ubojstava na prometno odjeljenje. Naravno da se s tim on ne miri tako lako, onda kreće urnebes, još ću samo dodati da je jedna od ubijenih djevojčica i kćer špijuna Mossada u penziji pa se može zamisliti koliko je on oduševljen kad sazna da postoji osoba za koju se sumnja da je to počinila. 

Ovaj film scenaristički i redateljski potpisuje dvojac mladih izraelskih autora, Aharon Khesales i Navot Papushado i mislim da ćemo za ovu svojevrsnu židovsku braću (iako nisu braća) Coen u budućnosti još čuti. Veliki zločesti vukovi odlična je priča koja je i realizirana na način da te sve više i više uvlači unutra. Sve obiluje bizarnim likovima, od šefa policije s debelim sinom koji izdaje zapovijedi, špijunovog tatice, koji je još luđi od sina pa do misterioznog konjanika. Priča se brzo razvija i nema tu uopće praznog hoda iako se dobar dio filma odvija samo u jednoj prostoriji, a možda bi se film najbolje opisao rečenicom koju kaže naš špijun, a ona glasi: «Manijaci se ne boje pištolja, manijaci se boje manijaka». Iako radnja filma na prvi pogled možda djeluje malo pretjerano ili brutalno, nije sad to tako strašno da se ne može gledati od krvi i iznutrica. Ima tek pokoja malo žešća scenica, ali prije svega Vukovi su napeti triler uz koji se sigurno neće zaspati.

IMDB Big Bad Wolves

Primjedbe