DUNKIRK (2017,GBR-USA) - 10/10


Možda će ovo sad zvučati ishitreno, ali Dunkirk je za mene uz Prestige i naravno Memento najbolji film koji je Christopher Nolan za sada snimio. Apsolutno remek djelo i daleko najbolji film godine do sada, a rukavica je bačena Villenueveu i ostaje vidjeti može li ga njegov Blade Runner koji također ubrzo stiže u kina nadmašiti. Iskreno, od ovog sam filma puno i očekivao i nisam iz kina izašao razočaran. Štoviše, mislim da sam dobio čak i više, a Dunkirk je jednostavno film koji je svaki pravi ljubitelj filma (posebno ratnog) jednostavno MORAO pogledati u kinu. No, oni koji su ga propustili u kinu, vjerujem da će ovaj film podjednako fascinantno djelovati i u kućnoj atmosferi. Priča je više manje poznata svima koji su ikad pogledali neki povijesni dokumentarac ili pročitali knjigu. Na samom početku II svjetskog rata Nijemci su potisnuli Francuze i Britance skroz do Atlantika kod mjesta Dunkirk na samoj granici Francuske i Belgije. I kad se očekivalo da će Wermacht pregaziti potučene Saveznike i da je rat praktički gotov dogodilo se čudo.

Način na koji je Nolan koncipirao ovaj film jednostavno je fascinantan. Priču je ispričao kroz tri perspektive: s kopna, s mora i iz zraka, koje se polako sklapaju u jednu. Drama i napetost doslovno kreću od prve scene pa ne prestaju do posljednje minute filma koji traje nekih 105 minuta i mislim da je možda i najkraći Nolanov film do sada, ali sasvim dovoljno dugačak da u njemu kaže sve što je htio i planirao. Po intenzivnosti me malo podsjeća na zadnjeg Mad Maxa i zato bi nepotrebno razvlačenje možda donijelo više štete nego koristi. Ni u Dunkiruku skoro pa nema ni sekunde praznog hoda, napetost se stalno osjeća, a dodatnu draž daje fenomenalan soundtrack Hansa Zimmera. Glazba je apsolutno nevjerojatna, baš kao i sam film. Mučna je, turobna, a ne sjećam se filma kada je tijekom cijelog, ali baš cijelog filma, glazba igrala toliku ulogu u stvaranju kompletne atmosfere, valjda još od nijemog filma i Krstarice Potemkin.
 

 

Nadam se da se Nolan konačno ostavio snimanja superjunačkih franšiza kao što su oni silni Betmeni jer i s ovim filmom je dokazao da je u samom vrhu redatelja mlađe ili srednje generacije danas. Stvarno bi bilo šteta takav talent profućkati na generičke i potpuno nemaštovite filmove poput Batmana kad može stvarati remek djela poput Interstellara ili Dunkirka. Ipak, svako zlo za neko dobro, pa kako je i sam Nolan rekao, iskustvo sa snimanja blockbustera poput Batmana bilo mu je od neprocjenjive vrijednosti za rad na jednom ovakvom jako, jako teškom filmu za napraviti pa mu je oprošteno. Realno gledajući njegovi Betmeni su za ove silne superjunačke filmove koje se danas štancaju, a ja ih u širokom luku zaobilazim, apsolutna remek djela. Ali stvarno, čovjek je tek napunio 47 godina, znači da je sada u najboljim godinama za stvaranje filmova i stvarno, sad sam već i sam sebi dosadan, vjerujem da više neće trošiti vrijeme na gluposti kao što su filmovi o superjunacima, nego će se posvetiti pravim, ozbiljnim filmovima.

Ne znam, možda će netko reći da mu je priča u Dunkirku previše predvidiva (a kakva bi mogla biti u ovakvom filmu s dobro poznatim povijesnim događajem), da je hladna, da ima previše likova koje se prati, a da se s nijednim ne može ostvariti neko dublje suosjećanje jer radnja ide prebrzo, no meni se čini da to ne stoji. Pa mislim da imamo i previše ratnih filmova u kojima pratimo našeg jednog junaka ili grupicu njih, a ovakva struktura priče pomalo je i osvježenje kod ratnog filma. Ne vidim ni problem u tome što se niti jedan Nijemac zapravo uopće ne prikazuje ni u jednom trenutku. Mislim da je tom cakom zapravo dodatno pojačao atmosferu iščekivanja i neizvjesnosti, baš onako kako se osjećala i ekipa na tom žalu dok su čekaju ukrcavanje u barke. Znaš da je neprijatelj tu blizu, da se može pojaviti svakog trenutka i zbrisati te dok nisi stigao zinuti. 

Mrvicu sam strahovao da bi mogao i skrenuti u patetiku jer mnogi su u tu zamku upali. Ono tipa junaci junački na polju izginuše, ajmo im guslati pjesme, ali nema toga. Čista hladna realnost bez mrvice suosjećanja za svoje likove. A borbene scene iz zraka tek. Ne sjećam se filma u kojem su tako fantastično snimljene borbe aviona. No, od Nolana nisam ni očekivao ništa manje kad je riječ o tehnikalijama. Bar je u tome valjda najveći majstor danas. Sve u svemu, fantastičan film kao stvoren za kino dvorane, bilo bi stvarno šteta ovaj film, koji će sigurno biti ako ne najbolji onda vrlo vjerojatno Top 3 ove godine gledati na nekom televizorčiću, no i teve prijemnik, monitor ili laptop bolje su rješenje od preskakanje Dunkirka.

IMDB LINK

Primjedbe