GRIZZLY MAN (2005,SAD) – 10/10



U zadnje vrijeme nešto sam ponovno zapeo za Herzoga, malo sam pregledavao neke njegove filmove posljednjih mjeseci, a Grizzly Man (ne Grizli Adams) bih svakako uz Najdražeg neprijatelja i Malog Dietera smjestio u sami vrh. Čista desetka, Sveto Wernerovo trojstvo dokumentaraca. Toliko bizarna priča čak i za autora poput Herzoga koji je još prije 40 godina srušio sve granice u svijetu filma, a ovaj je film totalna rapsodija i priča kakvu, obećajem, sigurno nitko nije prije gledao. Naravno, pod uvjetom da već nije gledao ovaj film, a stvarno se nadam da je jer bio ovo bilo šteta propustiti. Pa ovako. 

Timothy Treadwell živio je s medvjedima u divljinama Aljaske skoro 13 godina. Sve dok jedan medvjed za kojeg je Timmy očito mislio da mu je prijatelj nije odlučio da bi ga mogao pojesti. Medonja je u kasnu jesen 2001. za doručak smazao našeg glavnog lika i njegovu djevojku, a kako bi rekao cijenjeni Aksentije Topalović – ostadoše samo dugmići. I gotovo stotinu sati video materijala koje je tijekom godina ovaj ekscentrik snimio družeći se s medvjedima. Glavno pitanje koje vodi Herzoga u ovom filmu glasi: Tko je zapravo bio Timothy Treadwell? Istinski borac za zaštitu za životinja ili nekakav luđak koji je u aljašku divljinu pobjegao i pretvarao se da je jedan od medvjeda kako bi utekao od problema i promašaja u životu? Ili nešto između.

Kao istinski i iskonski majstor dokumentarca Herzog u ovom filmu izvrsno kombinira sate i sate Treadwellovog materijala u kojima se on ponaša kao čovjek s bipolarnim poremećajem i intervjuira ljude koji su ga poznavali (posebno je urnebesan i bizaran intevrju s mrtvozornikom kojem su donijeli ostatke pokojnog Timmya i drage mu, kao da je ispao iz nekog Lynchevog filma). Je li stvarno moguće da je Treadwell za sebe mislio da je nekakvi iskonski zaštitnik medonja, neka vrsta princa Valianta, a takvu je i frizuricu furao, a od svakog bih primio okladu da je tim medekima zapravo napravio više štete nego što im je donio koristi. 

Kao čovjek koji je vječno u potrazi za pravim, esencijalnim pitanjima, i ovaj puta Herzog pokušava pronaći odgovor na jedno iskonsko pitanje? Koji je to nagon koji tjera čovjeka da stavi svoj život na kocku štiteći ideale ma koliko oni blesavo i tupavo izgledali svima ostalima? Ovo je prekrasna priča o zadivljujućoj ljepoti i dubini, kaže ovu krasnu rečenicu naš dobri Werner na samom početku priče, no ja bih dodao da je ovo ujedno i priča o čovjeku koji je pokušavao skrenuti pozornost na sebe na prilično bizaran i opasan način.

IMDB LINK

Primjedbe