WHEN ANIMALS DREAM (2014,DAN) – 6 /10


Prilično interesantna danska horor drama, koja je ostala bez ocjene više zbog jednog očitog nedostatka, na koji ću se vratiti malo kasnije. Kao što sam i ranije naglašavao, dansku kinematografiju smatram jednu od najzanimljivijih u svijetu. Posljednjih dvadesetak godina Danci su snimili stvarno brdo iznimnih filmova, no ovaj je ipak za koju klasu ispod. Kombiniranje art filma i klasičnog žanrovskog filma prilično je često u europskoj kinematografiji, a to je slučaj i u ovom relativno kratko filmu prilično sporog tempa.
Glavni lik ovog filma je djevojka iz danskog priobalnog gradića, koja živi s ocem i bolesnom majkom i radi u nekakvoj tvornici za preradu ribe. Njezina mater boluje od misteriozne bolesti (poremećaja, zaraze, ne bih otkrivao više jer nema potrebe), a njezinu bolest, poremećaj ili zarazu nasljeđuje očito i naša glavna junakinja. E sad, tu je taj nedostatak o kojem sam ranije pričao. Kako je mater pokupila to, a poslije i kćer ostaje neizrečeno. Zašto to nije pokupio, ne znam, i tatko, ili netko od ostalih šljakera u fabrici, ne zna se. Iako ponekad ono neizrečeno može biti plus pa se naslućivanjem može doći do jednog zaključka, a netko drugi svojom logikom do drugog, ovdje mi taj dio fali.
E sad, jesu li scenaristi sami shvatili da bi mogli upasti u zamku ako taj dio otkriju i ovaj inače pristojan filmić pobedastiti, onda ok. Jebiga, nemam ideju kako su se ženski pripadnici ove obitelji zarazili i ajmo to bolje ne dirat nego da napravimo sranje. Šteta, samo s malo ideje moglo se to bolje razraditi, jer bilo je vremena (film traje jedva 80 minuta). Ipak, i bez toga priča relativno drži vodu, film je gledljiv iako je u početku dosta sporovozan, a poslije se ipak kreće malo brže razvijati, a na svoje bi trebali doći i ljubitelji horora. Dodatni plus je što je redatelj Jonas Alexaner Arnby (kojem je ovo i dugometražni prvijenac) okupio sasvim respektabilnu glumačku ekipu za danske pojmove.

Primjedbe