THE MAN FROM MO' WAX (2016,GBR) – 8/10



Moram priznati da za Jamesa Lavella nisam čuo do prije nekoliko dana, a za njegovu priču saznao sam zahvaljujući DORF-u (Festival dokumentarnog rock filma) koji se nedavno održao u sklopu Superuha u Primoštenu. Tijekom ovog simpatičnog festivalčića na vjerojatno najljepšem mjestu za gledanje filmova na svijetu uspio sam uhvatiti nekoliko filmova, a The Man from Mo'Wax daleko mi se najviše svidio. Priče o ljudima koji su iz ničega stvorili nešto veliko pa na kraju sve to izgubili uvijek su zanimljive i uzbudljive pa tako i ova priča o dripcu koji je s nekih 16 ili 17 godina osnovao svoju diskografsku kuću i ubrzo postao jedan od najvećih glazbenih mogula svog vremena i DJ-ing je doveo na jednu drugu dimenziju.
 

No, kako to već obično biva naš se junak zamjerio glazbenoj mašineriji, koja ga je vrlo brzo prožvakala i ispljunula, a kad se tu dodaju alkohol, droge, razne druge bakanalije i slične gluposti jasno je kako je to moglo završiti. Od tipa koji je sa 21 godinom postao multimilijunaš, ni desetak godina poslije završio je na prosjačkom štapu i postao sprdnja svima koji su ga donedavno veličali. Čovjek je surađivao sa svim poznatim facama iz svijeta nekakvog DJ-inga, hip hopa, trip hopa (ne mogu reći da mi je taj svijet pretjerano poznat jer ipak slušam nešto drukčiju vrstu glazbe), ali i s njuškama kao što su Ian Brown iz Stone Rosesa, Thom Yorke iz Radioheada ili Josh Homme iz Queens of the Stone Agea. Uglavnom, tip je bio jebeni inovator i pun ideja, ali na kraju su ga izjebali svi koji su mogli. Ostade čovjek bez prebijene pare, bez obitelji, bez svoje etikete, a propast glazbene industrije kad su empetrice potpuno zamijenile cd-e i ploče bio je posljednji čavao u njegov lijes.
 
 
Iako nemam običaj pričati što se događa ili kako se raspliće neki film, ovdje ću napraviti iznimku jer, bojim se, ovaj je film za sada nemoguće naći na internetu i pogledati. Šteta, nadam se da će se negdje u dogledno vrijeme pojaviti i da će se moći pogledati još ponegdje osim na primoštenskoj plaži. Na kraju filma vidimo da Lavelle ipak uspijeva nekako stati na noge. Ponovno se udružuje s nekim starim suradnicima (s kojima se u većini slučajeva razišao na pasmater) i kreće u nove projekte. Ponovno počinje nastupati kao DJ i snimati, a tip najpoznatiji kao spiritus movens supergrupe UNKLE i danas se može vidjeti na raznim mjestima u svijetu pa je tako nastupio i na završetku Superuha u Primoštenu. 

Primjedbe