TIME / SHI GAN (2006,KOR) – 7/10


I ovdje je riječ o svojevrsnoj psihološkoj studiji, baš kao u dobrom dijelu Kim ki-Dukovih filmova. Glavna junakinja filma prilično je ljubomorna na svog dečka i strahuje da bi je on nakon dvije godine veze mogao ostaviti. Čim on progovori riječ s nekom drugom ženom, ona počne raditi scenu, a kako bi osigurala da zauvijek ostane s njim odlučuje se na jedan suludi korak, plastičnu operaciju i promjenu izgleda.

Kimovi filmovi većinom su dosta komorne atmosfere, u igri je tek nekoliko bitnih likova, a i ovaj s  puta sve vrti oko ljudskih odnosa. Ono što me najviše kod njega fascinira, to je odabir tema. Uvijek naleti na neku prilično običnu i svakodnevnu temu, ali je potom prezentira na posve neobičan, pomalo čudan način. Tako je i sada kad aktualizira problem nevjere i ljubomore i današnju potpunu opsjednutost fizičkim izgledom i želju da se bude netko drugi. Pomalo me njegova fiksacija na istraživanje unutarnjih želja i čežnji svojih likova podsjeća na Bergmana, a Kim se od većine vodećih svjetskih filmaša danas izdvaja po jedinstvenom stilu.

Obično je to riječ o naizgled manjim produkcijama, s nekoliko glumaca, dobar dio radnje filma odvija se na istim eksterijerima ili interijerima, riječ je o naizgled bezveznoj i prožvakanoj temi, no on uvijek izvuče iz priče daleko više no što bi se moglo zamisliti. Kima bi svakako svrstao u sam vrh svjetske kinematografije 21. stoljeća, a osim što je iznimno kavlitetan i zanimljiv redatelj, on je i vrlo produktivan. Od 2000. godine pa do danas nanizao je više od 15 igranih filmova i više manje svi se kreću od solidnih pa do remek djela (uz iznimnku Moebiusa, taj film mi nikako nije sjeo). Zanimljiv autor kojem svakako vrijedi dati priliku. 




Primjedbe