WHAT HAPPENED TO MONDAY (2017,GBR-SAD) - 6,5/10


Netflix se u zadnje vrijeme ozbiljno raspištoljio i počeo otkupljivati i prikazivati filmove ko na pokretnoj traci. Ima tu sve više i pravih srednjebudžetnih ili visokobudžetnih filmova, a takav je i ovaj. What Happened to Monday ili Seven Sisters je znanstveno fantastični akcijski triler smješten 50, 60 godina u budućnost. Kao i bezbroj puta do sada, ako je suditi po filmašima ne čeka nas blistava budućnost jer i ovo je jedna gadna distopijska priča u kojoj budući svijet izgleda kao puno gore mjesto nego li je danas. Za razliku od sjajnog Cuaronovog Children of Men u kojem problem nastaje što su se djeca prestala rađati, ovdje Zemlja upada u probleme zbog potpuno suprotne situacije, hiperpopulacije.

Kako bi se smanjio problem prenapučenosti jedine nam planete nekakva tetka, ujedno i glavna negativka (Glenn Close) progura zakon po kojem svaka obitelj smije imati samo jedno dijete (ko u dobroj staroj Kini). Problem viška dječice rješava se na jednostavan način - hibernacijom! Svako drugo, treće, 74. dijete stavlja se u posebnu komoru i zamrzava do daljnjega, dok ne dođu neki sretniji dani. E sad, naravno da ljudi nisu pretjerano oduševljeni, jer jebiga, svi bi imali dječice koliko hoće, a ne koliko im vlada naloži, a naša priča počinje kad dobri Willem Dafoe dobije ni manje ni višr nego sedmorke. Naravno, ne rodi cijeli čopor djevojčica stari Willem, nego njegova kćer koja odmah i umre na porođaju (treba sedam komada istrpat iz sebe), a dedica odluči svu tu dječurliju sačuvati i nadjene im imena po danima u tjednu.

Naravno, sve curice žive zatvorene u kući i svaki dan samo jedna smije van, već je lako za naslutiti da cijela sedmorka glumi istu osobu, a prava priča u filmu kreće kad se gospođica Ponedjeljak jednog dana ne vrati kući. Ovako na prvi pogled ovaj film zvuči zanimljivo i priča je relativno OK, no nešto mi u ovom filmu fali i zato nije dobio i koji punat više. Možda mi smeta baš ta hiperprodukcija filmova slične tematike, a možda kvaka 22 leži u tome što je priča ipak malo prenategnuta i prilično predvidiva. Ne mogu reći da je film loš, svrstao bih ga negdje između solidnog i dobrog, svakako gledljivog, ali bez prevelikih očekivanja.

Još jednom da pohvalim Netflix koji je opet dao priliku jednom talentiranom filmašu iz Europe. Nakon opičenog Belgijanca Fabricea du Welza i Message from the King, ovaj puta šansu da se okuša preko bare dobio je još jedan zanimljivi filmaš, koji je pažnju na sebe odmah skrenuo s prvijencem. Njegovo ime je Tommy Wirkola i dolazi iz Norveške, a film koji ga je proslavio još prije 30. rođendana je horor komedija Dead Snow. U ovoj totalnoj zombi zajebanciji u stilu Evil Deada ili Braindeada naci-zombiji napadaju skupinu studenata koja je zaglavila u divljini. Ubrzo je uslijedio i nastavak, u međuvremenu je vrijedni Tommy snimio i nekakvu blesavu verziju bajke o Ivici i Marici, koji su nekakvi lovci na vještice {taj film sam bogu fala preskočio}. Već s tim filmom Tommy je skupio nekakvo holivudsko iskustvo, a sada je potvrdio da polako kuca na vrata tamošnje A liste redatelja. Ovo je, moglo bi se reći, njegov prvi ozbiljan film, a ne nekakva zajebancijica, no koliko mi je drago kad neki europski sineast uspije u Ameriki, toliko mi je istovremeno i žao jer to znači zbogom originalni filmovi i sloboda (rijetki su uspjeli napraviti kakav-takav kompromis).

Na kraju, za one koji vole znanstveno fantastične filmove ovo bi moglo biti zanimljivo, a moram još spomenuti i još jednu Skandinavku (ima dosta Skandinavaca u ovom filmu, izgleda da nismo jedini koji preko veze kad mogu utrpaju cijelu familiju gdje već), Noomi Rapace. U stilu Eddiea Murphyja Noomi je ovaj puta odglumila svih sedam sestara, sad, je li dobila sedmerostruki honorar, ne znam, no moram priznati da se Noomi sasvim solidno snalazi u ovakvim akcijskim ulogama.



IMDB LINK

Primjedbe