1922 (2017,SAD) - 6,5/10

 
Još jedan film nastao po književnom predlošku majstora strave Stephena Kinga, a ovaj puta u središtu priče je obitelj iz ruralnog predjela Nebraske. Kao što se lako da zaključiti, priča je smještena u 1922. godinu, a tata, mama i sin žive na velikoj farmi. Ta bi farma uskoro trebala postati i veća jer je mama naslijedila još stotinjak hektara zemlje od svog ćaće koji je nedavno izdahnuo, no mama ima drukčiju ideju. Ona bi prodala kompletnu zemlju, podjelila pare s mužem, razvela se, preselila u grad te uzela sina sa sobom i ondje otvorila dućan s haljinama. Jasno, mužu se ta ideja nimalo ne sviđa pa on uspije nagovoriti sina da ubiju ženu / majku.
To uskoro i učine, a ono što na prvu djeluje kao savršen zločin, ubrzo ih obojicu počinje izjedati. 1922 je solidan film, od kojeg se doduše i moglo nešto više izvući, a ono što počinje kao solidna krimi drama kako se film približava kraju sve se više pretvara čak i u horor. Moram priznati da mi je i ovdje prvi dio filma dosta bolji, a kako nisam čitao ni ovo Kingovo djelo tako da ne znam koliko se scenarist / redatelj Zak Hilditch držao predloška, ali nakon ubojstva matere / žene kao da priča pomalo gubi na ideji. Potpuno je jasno da će stvari krenuti u krivom smjeru jer smo već kroz stotine filmova i knjiga vidjeli da savršeno ubojstvo zapravo ne postoji, a ono što uslijedi nakon tog ključnog trenutka filma dosta je predvidivo i već više puta viđeno. Dobro, ima nekih i zanimljivih detalja koji su, hajde, korektno zaokružili priču, tu je uvijek zanimljiva tema krivnje i borbe sa savješću koja izjeda oca i sina u predkriznoj Americi, no 1922. nije film kojeg ću dugo pamtiti.
Moram još samo dodati da je glazbu skladao legendarni frontman Faith no Morea, Mike Patton, a na taj sam način zapravo i došao do tog filma. Vidio na Facebooku da se dobri stari Mike hvali kako je snimio score za još jedan film, rekoh, moram onda to pogledati kad si je ovaj hiperproduktivni genijalac opet dao truda, no i njegova glazba ovaj se puta uklopila u prosječnost filma.
 

Primjedbe