GUNPOWDER (2017,GBR) - 7,5/10

Priče o Guyu Fawkesu i pokušaju dizanja u zrak zgrade parlamenta u Londonu vjerojatno se dobro sjećaju svi oni koji su gledali "V for Vendetta", a u ovoj novoj britanskoj miniseriji (tri epizode od po sat vremena) također se tematizira ovaj događaj, I dok je u V taj događaj bio tek inspiracija za djelovanje maskiranog osmetnika, ovdje je pokušaj atentata na britanskog kralja Jamesa dana 5. studenog 1603. godine u središtu pažnje. Odmah ću otkriti da je Fawkes i ovdje zapravo dosta epizodna uloga, a serija Barut smještena je u vrijeme kad je novoustoličeni protestantski kralj krenuo u žestok progon britanskih katolika. Britanija je u to doba bila u ratu sa Španjolskom, čiji se kralj proglasio zaštitnikom britanskih katolika (koji je, samo da spomenem, branio katolike, ali je zato u isto vrijeme recimo na lomači spaljivao Židove, Maure i ostale nevjernike). No, njima baš to i nije puno značilo pošto je on bio daleko, a omča od vješala vrlo blizu.

Glavni lik ove miniserije mladi je plemić Robert Catesby (Kit Harrington odnosno Jon Snow iz Igre prijestolja), katolik koji uz pomoć svojih drugova odluči organizirati atentat na kralja. U toj se ekipici koja odluči kralju napakostiti na način da digne parlament u zrak nađe i naš Fawkes i mnogi drugi katolici, kojima je dosta tiranije i mučenja. A baš su mučenja dovela do toga da za ovu seriju uopće i saznam. Odmah nakon prve epizode u dijelu britanskih medija (Guardian) podigla se prašina zbog nekoliko scena mučenja, koje su opisane kao prilično užasavajuće i previše realistične. Naravno da sam odmah donio odluku da ovu seriju moram pogledati i nisam požalio. Gunpowder je zaista i zanimljiva serija o jednom ne toliko poznatom povijesnom događaju, raskošno snimljena, koja će se sasvim sigurno svidjeti onima koji vole filmove i serije ovakve tematike. No, da se vratim na mučenje.

Da, u prvoj epizodi (i u zadnjoj, ali ipak ne u tolikoj mjeri) stvarno postoji jedna prilično gadna scena mučenja. Postavilo se, sjećam se, u tom članku ima li potrebe na televiziji (i to BBC-u) prikazivati takve ultranasilne i užasavajuće scene, a ja kažem da. Naravno, ukoliko za to ima potrebe i ako je takva scena važna za kontekst priče. A ovdje je stvarno važna kako bi se i na taj način dodatno prikazala okrutnost tog razdoblja u kojem ekipa nije imala televizore pa nisu mogli gledati Big brothere i slična sranja, već im je glavna razonoda bilo gledanje javnih smaknuća. Odsjecanje glava, čerečenje, vađenje crijeva, vješanje, čupanje noktiju i svi ostali maštoviti načini mučenja ljudi bili su valjda ono što su danas nogometne utakmice. I staro i mlado skupljalo se da bi gledalo kako se koturaju glave, ruke i noge, zdušno navijalo i zato mislim da ta scena nije na odmet. Bilo je to okrutno vrijeme i takve su se stvari događale pa zašto se to onda ne bi i prikazalo.

IMDB LINK

Primjedbe