MAGALLANES (2015,PERU) - 8/10

Već više puta sam naglašavao da mi je latinoamerički film, prvenstveno argentinski, brazilski i meksički, vrlo visoko na nekakvoj osobnoj ljestvici kvalitete, a ovaj puta i jedan peruanski film pokazao je da i iz te zemlje možemo očekivati štošta zanimljivog. Da situacija bude bolja, ovaj gotovo pa izvrstan triler napisao je režirao tip po imenu Salvador del Soler, kojem je Magallanes bio prvijenac i po pitanju scenaria i režije. Ovaj 47-godišnjak iz Lime do tada je bio najpoznatiji kao glumac u brojnim latinoameričkim sapunicama i telenovelama, a u taj svijet se vratio vrlo brzo i nakon što je realizirao ovaj po svemu izniman film.

Mislim da mi je ovo bio prvi susret s peruanskim filmom i stvarno sam jako zadovoljan jer se Magallanes pokazao kao stvarno dobar i realističan triler / drama. Magallanes (izvrsni meskički glumac Damian Alcazar, u posljednje vrijeme možda i najpoznatiji kao Gilberto Rodriguez iz treće sezone Narcosa) prije dosta godina bio je vojnik za vrijeme vladavine vojne hunte kad su mučenja i masakriranja ljudi bila potpuno normalna, a danas je taksist. Jedan od stalnih gostiju mu je umirovljeni pukovnik, stari invalid s kojim Magallanesa vežu zajedničke tajne iz ratnih dana. Ta se tajna polako počinje razotkrivati kad Magallanes naleti na vlasnicu frizerskog salona za koju mu se učini da je bila jedna od njihovih žrtava te joj odluči pomoći i pokušati se iskupiti.

Strašna i pomalo nevjerojatna priča kasnije se razvije, a ona podrazumijeva pljačke, otmice, iznude, ubojstva i sve ostalo lijepo što ide u svaki klasični triler, ali i šokantne detalje o rabotama vojnika među kojima je bio i naš Magallanes. Jedan od onih filmova od kojih u startu i nisam previše očekivao, a na kraju se pokazao kao pun pogodak, što ne mislim očito samo ja, već i niz nagrada koje je osvojio na festivalima. Među njima i čak pet nominacija za najbolji latinoamerički film, nominacija za najbolji film na uglednom festivalu u San Sebastianu, nagrada u Nashvilleu, nagrada za najbolji peruanski film godine i još pregršt toga. Stvarno nevjerojatno dobra i realistična priča za koju je vrlo lako povjerovati da se možda i dogodila. 

Primjedbe