NOBEL (2016,NOR) - 8/10



Skandinavci su nas već odavno navikli na kvalitetan filmski i televizijski sadržaj, a ova je napeta norveška politička serija vrlo je blizu vrhu europske televizijske produkcije posljednjih nekoliko godina. Komplicirana i kompleksna priča ispričana u osam epizoda od po 45 minuta u čijem je središtu norveški profesionalni vojnik koji se upravo vratio s misije u Afganistanu. Paralelno se u ovoj seriji pletu dvije priče, glavna po njegovom povratku u Oslo s "mirovne" misije, a druga prati razdoblje od nekoliko tjedana u kojem je njegov tim u Afganistanu. Naravno da su ove dvije priče isprepletene, a nakon što stigne kući, Erling Riiser shvaća da je iskorišten u igri visokopolitičkih intriga te uz pomoć supruge, državne tajnice u norveškom Ministarstvu vanjskih poslova pokušava dokučiti o čemu je riječ.

Ubrzo shvaća da su razmjeri zavjere u koju je ne svojom voljom i željom upleten nevjerojatni, a ima tu i ubojstava, šverca droge, korupcije, špijunskih igara, visoke politike, sumnjivih humanitarnih organizacija, a u ovu je intrigu upleten čak i Nobelov institut, svega što treba jednoj kvalitetnoj triler seriji. Dodat ću još samo da u početku sve to djeluje jako zapetljano i zamršeno, no kako se serija razvija, klupko se polako počinje otpetljavati i sve tu sjeda na svoje mjesto te serija djeluje prilično realno, iako imam nekih minimalnih zamjerki. Oni koji su voljeli serije kao što je Homeland ili odlični danski Borgen pa čak i House of Cards, sigurno će im se svidjeti i Nobel, a iako o Norveškoj obično imamo percepciju da je zemlja pravih mirotvoraca i poštenjačina, nakon ove serije mogli bi promijeniti mišljenje. Stvarnost je očigledno potpuno drukčija i posve je jasno da se danas sve u svijetu visoke politike događa isključivo radi financijskih interesa, a sve priče o mirotvorstvu, humanizmu i sličnim moralnim kategorijama su zapravo priče za malu djecu.

Inače, bila je ovo jedna od najskupljih serija u povijesti Norveške (produkcija je koštala gotovo 10 milijuna eura) i to se stvarno vidi u svakom kadru. Uz Norvežane, u stvaranju ove serije sudjelovali su i ostali drugovi Skandinavci (kao što je i obično slučaj u ovim zemljama) - Šveđani, Danci i Islanđani te su i brojni njihovi glumci, kao i mnogi Arapi koji su utjelovili talibane i ostale Afganistance, sudjelovali u ovoj seriji. Ipak, glavna je uloga pripala vjerojatno najpoznatijem norveškom glumci današnjice, Axelu Hennieu (Headhunters, Max Manus), kojeg se posljednjih godina sve više može vidjeti i u Hollywoodu. O kvaliteti ove serije sasvim dovoljno govori i podatak da je prodana američkom Netflixu, a Amerikanci već razmišljaju o remakeu i snimanju vlastite serije po Nobelu. Zanimljivo je spomenuti da je seriju pratilo milijun Norvežana po epizodi, što je gotovo petina stanovništva.

Primjedbe