RIPHAGEN {2016,NIZ} – 8/10




Još jedan jako dobar film smješten u vrijeme II svjetskog rata, razdoblje nepresušne inspiracije za filmaše diljem svijeta, a Nizozemci se mogu pohvaliti s nekoliko jako dobrih filmova smještenih u ovo razdoblje u posljednjih desetak godina. Na prvom mjestu tu je svakako Crna knjiga legendarnog Paula Verhoevena, koji se pod stare dane vratio kući i ponovno počeo snimati dobre filmove, a drugi je Oorlogsvinter Martina Koolhovena {autor sjajnog Brimstonea}. Za ova dva izvrsna filma koja bi se najbolje mogle opisati kao klasične ratne drame puno ne zaostaje ni Riphagen, pravi triler smješten u ovo grozno razdoblje.
Već smo se nagledali desetaka filmova o pravednicima među narodima, junacima koji su u ovim strašnim vremenima riskirali živote da spasili druge, no Riphagen je film o najgorem ljudskom šljamu, kolaboracionistu koji je za vrijeme njemačke okupacije Nizozemske surađivao s nacistima. Da stvar bude gora, ovaj je film snimljen po stvarnoj osobi, tipu koji je radio za nizozemske tajne službe koje su surađivale s Gestapom, a ljudima se predstavljao da im pomaže i da je suradnik poketa otpora. Početak priče smješten je u proljeće 1944. godine, razdoblje prije savezničke invazije na Normandiju, kad se još činilo da je ishod rata neizvjestan. Nizozemska je pod okupacijom već četiri godine, dobar dio tamošnjih židova je istrijebljen i poslan u logore, A Riphagen i njegovi jataci iz tajnih službi pokušavaju pronaći ono malo preostalih židova što se skrivalo po Amsterdamu. No, iako je Nizozemska bila pod nacističkom okupacijom, ondje je djelovalo više grupa pokreta otpora koji su u suradnji sa saveznicima izvodili brojne diverzantske akcije i pokušali spasiti što je više moguće ljudi. Pokret otpora imao je svoje ljude i u tajnim službama i u policiji, a tu činjenicu je iskorištavao Riphagen.
Židovima koje bi pronašao obećavao je da će ih zaštititi ako mu predaju svoje bogatstvo i predstavio bi im se da je on zapravo samo infiltriran među naciste. Kad bi mu Židovi predali svoje blago, on bi ih sve izdao i zaslužan je za slanje stotina ljudi u logore smrti u Poljskoj, a najstrašnije od svega je što je ovaj smrad bio toliko vješt, lukav i inteligentan da je i dobar dio svojih sunarodnjaka uspio uvjeriti da je on zapravo bio protiv Nijemaca. Ovo je film o jednom od najbeskupuloznijem, najpodmuklijem i najodvratnijem tipu u ljudskoj povijesti, koji je vješto iskorištavao potpuno šizofrenu situaciju u kojoj se nije znalo tko je zapravo na kojoj strani, o tipu koji je vjerojatno najstrašniji događaj u ljudskoj povijesti iskorištavao za vlastito bogaćenje hladnokrvno šaljući nevine ljude u smrt. Radnja filma proteže se od početka 1944. godine pa sve do godinu, dvije poslije rata, a ovaj film stvarno je neizvjestan, uzbudljiv,nepredvidiv {za one kojima je lik i djelo ovog gada nepoznat, kao što je bio i meni}, a na kraju i dosta šokantan. Drugi svjetski rat nažalost i nasreću istovremeno još uvijek skriva toliko nevjerojatnih priča, a ovo je jedna od takvih. 

Primjedbe