SUNTAN (2016,GRČ) - 7/10


 

Da je galeb biti lako, galebario bi onda svatko, a tu staru bodulsku uzrečicu na svojoj je koži osjetio i glavni lik ove grčke humorne drame s elementima trilera. Liječnik Kostis iz grada na pragu četrdesetih odluči prihvatiti posao na udaljenom otoku negdje u Sredozemlju. Kao i kod nas na otocima, izvan sezone ondje je teški propuh, ali kad dođe ljeto sliju se na otočić na kojem inače živi možda tisuću stalnih stanovnika turisti iz cijelog svijeta. A naš Kostis je očito digao ruke od sebe, shvatio je da je selidba ovaj otok konačno zakopavanje i da mu se u životu više neće dogoditi ništa zanimljivo, no njegovi dosadnu i prilično učmalu svakodnevicu prekinula je jedna bolnička intervencija. 19-godišnja studentica turistica pala je s motora, a u ambulantu je stigla sa svojom ekipom. Nakon što ju je zašio, ona je našeg doktora više onako reda radi da im se ako hoće pridruži u druženju i zajebanciji, a nedojebani doktor odmah se zapalio. Uključio se čovjek u ekipu, počeo partijati, cugati cijele noći, zabavljati se kao što nije od studentskih dana valjda, a posebno mu je za oko zapela vesela i razuzdana studentica.

No, odmah da upozorim i prekinem sve slutnje. Ovo nije film o ljetnoj romansi usaljenog 40-godišnjeg doktora i 19-godišnje studentice pošto bi takav film jednom za svagda izbrisao. Suntan se polako iz ležerne ljetne pričice pretvara u priču o potpunoj opsesiji i potonuću u ludilo. U ovoj humornoj drami ima i dosta, da se tako izrazim, slobodnih scena, jer ipak ljeto je, svi su napaljeni, pije se puno, zapali se koja frulica, kako to već valjda ide kad si razuzdan, mlad i lud. Ili kad si potpuno poludjeli doktor, koji je izgubio svaki dodir s realnošću.

Moram istaknuti odličnog Makisa Papadimitrioua (valjda sam dobro napisao) u ulozi Kostisa. Čovjek je stvarno rasturio, tip djeluje tako autentično, kao da je ova uloga upravo pisana za njega. Nešto što se zove kriza srednjih godina Kostisa je očito počela šibati na najgori mogući način, a on nažalost nije njegov kolega s fakulteta kojeg susreće na tom otoku koji je postao plastični kirurg pa ima vilu i jahtu. Kostis polako shvaća da mu je život ispario nekako pred očima i ako sada ne zgrabi mladu i zgodnu studenticu drugu šansu za sreću i ljubav neće imati. No, njegovo iskazivanje ljubavi i naklonosti pretvara se u nešto prestrašno, a nesnosne mediteranske vrućine potpomognute obilnim količinama alkohola nimalo mu ne pomažu.

Ovaj je film inače prošle godine bio najveći grčki kino hit i to izvan svih predviđanja, a sasvim solidno je prošao i po brojnim svjetskim festivalima. Preko noći je u veliku zvijezdu u Grčkoj prometnuo i mladu glumicu Elli Tringou, kojoj je uloga studentica Anne bila zapravo i filmski debi, no djevojka je svoj zadatak odradila jako dobro. Suntan je sasvim dobar film, koji me prilično ugodno iznenadio, posebno svojim nepredvidivim zapletom, ali i zapletom koji ni u ludilu neću otkrivati, već tko želi neka ga sam provjeri.

Primjedbe