THE MEYEROWITZ STORIES (2017,SAD) - 7/10

Disfunkcionalne obitelji dosta često su glavna tema zanimanja američkog redatelja očigledno židovskog podrijetla Noaha Baumbacha, a iznimka nije ni ovaj film, Priče o obitelji Meyerowitz. Moram priznati da me ovaj film pomalo podsjetio stilski na Woodyja Allena i njegove ranije filmove, a jasno je da je Woody glavni uzor ovom autoru koji je prije desetak godina bio i nominiran za Oscara za izvorni scenarij za film "The Squid and the Wale". Na Oscara će morati još neko vrijeme pričekati jer ga sasvim sigurno neće dobiti ni za ovaj film, no unatoč tome The Meyerowitz Story sasvim je korektna humorna drama u koju je natrpao pregršt poznatih lica.

Dustin Hoffman igra oca obitelji, umjetnika koji nikada nije uspio dostići slavu i priznanje kojem se nadao. Prilično težak lik, jedan od onih koji doslovno sišu energiju od svih u bližoj pa i daljoj okolini, zbog čega se i ženio valjda četiri ili pet puta i ima troje djece s tri različite žene, a ni s jednim od to troje djece baš i nije u nekim odnosima. I dok ga stariji sin (Adam Sandler), i sam svježe razvedeni otac tinejdžerice, prilično idealizira, dok ovaj njega baš i ne zarezuje, mlađi sin (Ben Stiller) koji je ćaćin ljubimac već odavno je pobjegao na drugi kraj Amerike, u Los Angeles. Stari Meyerowitz živi s posljednjom ženom (Emma Thompson), a njima se planira useliti Adam Sandler, niškoristi tip koji nikada nije ništa radio koji je poslije razvoda ostao bez krova nad glavom. No, problemi nastaju kad sazna da stari i maćeha planiraju prodati kuću u kojoj je živio, a cijela se obitelj skupi kako bi obilježili tatinu retrospektivnu izložbu, koju zasjeni jedan nesretan događaj.

Iako na prvu ovo i ne izgleda pretjerano zanimljivo, riječ je o sasvim solidnom, čak i dobrom filmu usudio bih se reći. Ubrzo na površinu izbijaju konflikti među članovima obitelji, na vidjelo izlaze mnoge dugo skrivene tajne, a braća i sestra (da, nju sam zaboravio spomenuti) tek nakon nesreće se uspijevaju zbližiti i konačno reći jedno drugom što već dugo planiraju. Kao što sam već naveo, ovo je pravi alenovski film s puno priče i nekakvih kvaziintelektualnih razgovora i dosjetki i ne treba tu očekivati nekakvu akciju. Kome je zanimljiv bio (rani) Woody Allen, sigurno će biti zanimljivo i ovo djelo u kojem ni Sandler ni Stiller nisu toliko iritantni kao što znaju biti.

IMDB LINK

Primjedbe