BASKIN (2015, TUR) - 7/10

 

Prva asocijacija kad se spomenu riječi Turska i kinematografija sasvim sigurno nije horor. Obično bi ljudima na pamet mogle pasti one idiotske sapunice sa Sulejmanom, Mehmed-pašom ili kime već, filmofilima kontemplacijske drame Nurija Bilgea Ceylana, a horor bi vjerojatno bio posljednja filmska asocijacija koje bi se netko sjetio. A Baskin je upravo horor. I to ne bilo kakav horor. Baskin je jedan od najjezivijih i najstrašnijih horora na koje sam naletio u posljednjih nekoliko godina, film koji je toliko strašan i šokantan ponajprije zbog toga što od njega nešto slično ne očekuješ. Posebno ne nakon laganog uvoda koji više djeluje kao običan policijski triler.

New York Times ovaj je film čak usporedio s legendarnom Stravom u Ulici brijestova, a ja bih samo dodao - Freddy Kruger u odnosu na stvorenja iz ovog filma djeluje kao bečki dječačić. Mladom turskom filmašu Canu Evrenolu, koji se školovao u Velikoj Britaniji, Baskin je bio prvi dugometražni uradak s kojim je osvojio i nekoliko nagrada na svjetskim festivalima horor filma. Čovjek sam ističe da su mu najveći uzori dobri stari H. P. Lovecraft, body horrori iz 80-ih te francuski ekstremni val iz proteklog desetljeća. Sve je to Evrenol lijepo uklopio u svoje debitantsko ostvarenje, u kojem je ulogu zlikovca odigrao izvjesni Mehmet Cerrahoglu, čovjek kojem je također ovo bilo premijerno filmsko iskustvo i čovjek s rijetkom bolesti kože pa zato i izgleda prilično deformirano i groteskno (znam da ovo zvuči ružno, ali tako je) te je svom liku donio posebnu dozu uvjerljivosti i jeze.

Skupina policajaca ovdje tijekom noći završi na naizgled najobičnijem zadatku, no ubrzo završe u napuštenoj kući te ulaze kroz vrata za koja se ispostavi da su ni manje ni više nego vrata pakla. Nije teško zamisliti što se sve događa iza vrata pakla, no u ovom slučaju pakao se pokazuje još daleko, daleko gore mjesto od onoga što se obično može pretpostaviti. Još jednom ću naglasiti, ovaj horor NIJE za sve. Iako u prvoj polovici možda i djeluje bezbrižno, opušteno i ne toliko stravično, to je zapravo zamka. Baš kad se opustiš i pomisliš da će ovo biti još jedan metiljavi blagi hororčić kakvi se štancaju na tome, Baskin se pretvori u jedan od najstrašnijih horora desetljeća. Nemojte poslije reći da vas nisam upozorio.

 

Primjedbe