L'AMANT DOUBLE (2017,FRA) - 7/10

Prilično provokativna priča poznatog francuskog redatelja Francoisa Ozona nastala po romanu američke književnice o Joyce Carol Oates, koja me na trenutke podsjetila na jedan puno poznatiji film, "Dead Ringers" Davida Cronenberga. Taj je film nastao vjerojatno u najplodnijoj Cronenbergovoj fazi i u središtu priče bila su ondje dva brata blizanca po zanimanju ginekolozi (oba je glumio maestralni Jeremy Irons), koji se poigravaju sa ženama. Ovdje je situacija naizgled prilično slična - imamo dva brata blizanca koji nisu ginekolozi, ali su zato psihijatri, a osim što su identični, zajedničko im je i da također obojica imaju posla s istom djevojkom.

Tu zapravo i prestaju sličnosti između Cronenbergova i Ozonova filma, koji je premijeru imao u Cannesu 2017. godine. U središtu priče ovdje je ipak 25-godišnja Chloe (Marine Vacth, glumica koju je upravo Ozon i "otkrio" te je prije nekoliko godina bacio u vatru u filmu "Mlada i lijepa", filmu o djevojci koja se iz čiste znatiželje i obijesti odaje prostituciji), nekadašnja manekenka, koja se zbog bolova u abdomenu javi svojoj doktorici. Nakon što ona utvrdi da u abdomenu nema ništa, pošalje je psihijatru jer joj je sve to očito na psihičkoj bazi, a Chloe se ubrzo i spetlja s tajanstvenim šrinkom Paulom. Psihić se ubrzo i preseli k njoj i ta veza djeluje naizgled idilično, sve dok ona ne sazna da šarmantni psihić ima i brata blizanca koji se bavi istim poslom, a s njim se Chloe također spetlja. I dok je Paul osjećajan, šarmantan i pristojan, njegov je brat sušta suprotnost - sirov, bahat, pokvaren i izopačen. Chloe ubrzo shvati da će se morati odlučiti između jednog od braće, no u ovom filmu zapravo ništa nije onako kako se čini i odmah ću upozoriti da se ovdje može očekivati dosta iznenađenja i preokreta te da je ponekad teško dokučiti što je u ovom filmu san i java.

Odmah sam na početku istaknuo da je ovaj film provokativan i dosta kontroverzan, a to prvenstveno mislim zbog dosta prilično eksplicitnih scena seksa. Ima tu ponešto i perverzija, tako da puritancima i onom iz Hrasta što se hvali da nikad nije bacio drkicu, predlažem da ga zaobiđu. Ima tu dosta golotinje, ali i priča je takva da se dosta toga tu i vrti upravo oko seksa, raznih fantazija i slično. Meni se ova misteriozna drama pokazala kao sasvim dobar sadržaj, a iskreno, nisam ni sumnjao da će Ozon zakazati. I s ranijim filmovima stari Francois volio je provocirati, onda kao da se malo primirio, a sada ga evo opet, starog provokatora. Također bih još istaknuo epizodu slavne francuske glumice Jacqueline Bisset, koja je još 60-ih i 70-ih bila velika zvijezda i glumila u brojnim kultnim filmovima, a i danas je očito i dalje aktivna te je i u ovom prilično misterioznom, a pomalo i zbunjujućem filmu odigrala malu, ali prilično važnu ulogu.

Primjedbe