THE NILE HILTON INCIDENT (ŠVE,2017) - 7,5/10

 
S trilerima se obično ne može (previše) promašiti, a kud ćeš bolje kad naletiš na jedan čija radnja nije smještena ni u New York, ni u London, ni u LA, ni u Madrid, a bogami ni u Pariz. Već se po imenu da nasluti da se radnja ovog trilera odvija negdje u Egiptu, a glavni lik ovog filma, policijski istražitelj Nouredin Mustafa (švedski Libanonac Fares Fares, možda najpoznatiji po još jednoj ulozi istražitelja i to u poznatom danskom triler-serijalu) pokušava dokučiti tko je u hotelu Hilton u Kairu ubio poznatu pjevačicu.
Ubojstvu je svjedočila sobarica koja je u hotelu bila zaposlena na crno, a osim policije za njom u potragu kreću i ubojice. Ubrzo se ispostavi da su u ubojstvo umiješane i neke važne osobe, koje će učiniti sve da se ubojstvo ne riješi i da se što manje čeprka po ovom slučaju. Da situacija bude zanimljivija sve se to događa u osvit egipatskog proljeća, odnosno revolucije u kojoj je svrgnut Mubarak, a iako je ovaj film čista fikcija, lijepo pokazuje što je zapravo dovelo do bunta ljudi u toj državi. Nivo korupcije u odnosu na koju Hrvatska djeluje poput Švedske ili Novog Zelanda probio se u sve pore društva, a tu prednjači policija. Nema policajca koji nije korumpiran i ne prima novac sa strane te je posve normalno da policajci uzimaju novac da ne rješavaju slučajeve.
Ni naš glavni junak nije cvijeće, voli i on zgrabiti lovicu kad mu se ukaže prilika, no za ovaj slučaj opasno zagrize i na sve načine pokušava uži u trag ubojicama, iako cijelim putem nailazi na prepreke. Redatelj i scenarist ovog filma je još jedan Šveđanin arapskog porijekla Tarik Saleh. Ovaj filmaš u Švedskoj je poznat i i po režiji videospotova ovaj je film pripremao više godina, a kako je porijeklom upravo iz Egipta situacija ondje vjerojatno mu je i više nego poznata. Ovaj je film s pomalo i klasičnim film-noirovskim štihom pripremao nekoliko godina, a The Nile Hilton Incident premijeru je imao ove godine na Sundanceu, gdje je i dobio nagradu žirija za najbolji igrani film izvan engleskog govornog područja. Ako to nije dovoljna preporuka, onda ne znam što je, a The Nile Hilton je stvarno uzbudljiv i napet triler koji ujedno lijepo pokazuje razloge koji su u Egiptu doveli do revolucije i svrgavanja despotskog režima. Sad, zašto je i danas ondje prilično nestabilna situacija i tko je došao na vlast nakon Mubaraka o tome bi se dalo diskutirati, no možda nam dobri Tarik i o tome snimi neki film. Još samo da dodam, ovaj je film nastao u koprodukciji Švedske, Danske, Njemačke i Francuske, a u njemu se uglavnom govori na arapskom. Zanimljivo je da film zapravo uopće i nije snimljen u Egiptu jer ekipa ondje nije dobila dozvolu za snimanje zbog nesigurne situacije i učestalih otmica stranih državljana u to vrijeme pa su Casablanca i Berlin ovdje morali odglumiti Kairo.

Primjedbe