VALERIAN AND THE CITY OF THOUSAND PLANETS (FRA,2017) - 6/10

 
Realno gledajući, posljednji relevantni film Luc Besson je snimio prije točno 20 godina. Naravno, riječ je tu o Petom elementu, a u tom se trenutku činilo da je ovom iznimno talentiranom i raznovrsnom Francuzu samo nebo granica. Nije tada čovjek napunio ni 40 godina, a iza sebe je imao već pregršt hitova te i danas iznimno popularnih filmova kao što su Veliko plavetnilo, Nikita ili Leon:profesionalac. Očekivalo se da bi upravo Besson mogao postati novi Spielberg ili Lucas, tip koji kao iz rukava sipa hitove koji su popularni i među publikom i među kritikom, no poslije četrdesetog rođendana, Besson nije snimio praktički ništa vrijedno posebne pažnje.
Posebne pažnje nije vrijedan ni njegov posljednji film - Valerian i grad tisuću planeta, koji se ipak nije pokazao toliko katastrofalana kako ga je dio kritike opisao i sasjekao u korijenu. Riječ je tu o zapravo sasvim simpatičnoj intergalaktičkoj fantaziji, čija je najveća nesreća da smo niz sličnih filmova već odavno vidjeli. Nema se tu što reći, Valerian izgleda perfektno, a to ni ne čudi kad se zna da je budžet filma iznosio gotovo 180 milijuna dolara (ako se dobro sjećam to je najskuplji europski film ikada). Ipak, previše ovo podsjeća i na Avatara i na Ratove zvijezda i na brojne druge svemirske ekstravagancije koje smo imali prilike posljednjih dvadesetak godina, a promidžbenoj kampanji Valeriana previše nije pomogla ni činjenica da je po ovom predlošku navodno i nastala priča za Ratove zvijezda.
Iskreno, stripovske avanture glavnih likova filma Valeriana i Laureline autora Pierrea Christina i Jean-Claudea Mezieresa nikada nisam čitao (uvijek sam više bio fan stripova kao što su Zagor ili Tex Willer) pa ne mogu reći. No, činjenica je da neke sličnosti između Valeriana i (posebno zadnjih epizoda) Ratova zvijezda postoje. No, Ratovi zvijezda su, ma tko što mislio o njima, pravi klasici SF-a s vojskom fanova i siguran sam da Valerian nikada neće dostići takav status. Ni približno. Daleko od toga da je ovaj film nezanimljiv ili baš toliko bezvezan, no ponavljam, realno gledajući tu nema ama baš ništa novo. Natrpao je Besson ovdje kao podršku niz poznatih faca u sporedne uloge, Clivea Owena, Rihannu pa čak i legendarnog jazz pijanista Herbiea Hancocka, no ni to nije pomoglo da ovaj film porine malo više od obične prosječnosti.
 

Primjedbe