EL OTRO HERMANO (2017,ARG) - 8/10



Još jedno ugodno iznenađenje koje stiže iz Latinske Amerike pošto se "Drugi brat" pokazao kao i više nego dobar argentinski triler. U ovom se filmu ne gubi puno vremena na uvod, nego se od samog starta kreće prilično žestoko. Cetarti je donedavno bio javni službenik u Buenos Airesu, no nedavno je dobio otkaz jer se na poslu nije pojavio godinu dana, a odmah na početku film vidimo ga kako se vraća u rodno mjesto na sjeveru Argentine. On se vraća kući nakon petnaestak godina izbivanja u kojima je potpuno izgubio kontakt s bratom i mamom, a vraća se pošto su njih dvoje brutalno ubijeni. Navodno ih je ubio majčin ljubavnik, koji je i sam sebi potom raznio glavu, a iako je Cetartiju plan odmah poslije sprovoda zapaliti negdje dalje, on odluči ostati kako bi naplatio novac od osiguranja.

Odmah po dolasku u mjesto upozna čovjeka po imenu Duarte, sumnjivog tipa, koji mu i predloži naplatu osiguranja koju će podijeliti popola jer mu je tip koji je bio ubojica dugovao neki novac. Ni ne znajući da je Duarte zapravo kriminalac koji živi od otmica, iznuda i ubojstava, Cetarti se udruži s njim kako bi naplatio novac od osiguranja te se doseli u kuću u kojoj je živio njegov ubijeni brat. El Otro Hermano pokazao se kao i pomalo brutalan, krvav i nasilan triler, kojem je najveća mana što pred kraj postaje mrvicu predvidljiv, no to mu pretjerano ne narušava jako dobar dojam. I ovo je jedan od onih filmova od kojih i nisam previše očekivao, a pokazao se kao sasvim ugodno iznenađenje, priča o tipu koji se zapravo ni kriv ni dužan nađe u samom središtu i više nego ozbiljnih kriminalnih radnji zbog čega mu se i život nađe u ozbiljnoj opasnosti.

"Drugi brat" snimljen je prema romanu Carlosa Busqueada, a scenarij je napisao i film snimio Urugvajac Israel Adrian Caetano. Ovaj se raznovrsni autor, koji piše i snima ne samo igrane filmove, već i dokumentarce i serije već nadobivao nagrada po cijeloj Južnoj Americi, a prije dvadesetak godina dobio je i u Cannesu nagradu za najboljeg mladog redatelja, dok je za prethodni film Cronica de una fuga bio i u konkurenciji za Zlatnu palmu. I za El otro hermano nominiran je za argentinsku nacionalnu filmsku nagradu za najbolji adaptirani scenarij, dok je film nominiran i za fotografiju. Također, i poznati argentinski glumac Leonardo Sbaraglia (Wild Tales, Burnt Money), koji je ovdje odradio sjajan posao kao psihopatski nasilnik i ubojica Duarte nominiran je u kategoriji najboljeg glumca.

Već sam više puta ovdje napominjao koliko sam posljednjih godina oduševljen argentinskim filmom pošto iz te krasne države svako malo ispadne po neki jako dobar film. Prije nekoliko godina imali smo El secreto de sus ojos, koji je dobio Oscara pa prije koju godinu i Divlje priče, a iako je ovaj film ipak nešto slabiji od ova dva iznimna ostvarenja, svrstao bih ga možda ne u sam vrh kinematografije ove zemlje u posljednjih pet, šest godina, ali vrlo, vrlo blizu. Uzbudljivi i napeti triler prepun iznenađenja s kojim ljubitelji misterija i šoka neće pogriješiti.



Primjedbe