I LOVE YOU, DADDY (2017,SAD) - 7/10

 

Samo nekoliko tjedana prije no što je ova crno-bijela humorna drama trebala krenuti u kina izbio je priličan skandal sa scenaristom, redateljem i glavnim glumcem, poznatim komičarem Louisom C.K. Kako su na površinu počele isplivavati brojne optužbe žena koje je navodno silovao i zlostavljao producent Harvey Weinstein, pa su se pojavile optužbe i da su Kevin Spacey, čak i Dustin Hoffman imali neprikladne odnose s maloljetnicima, u problemu se našao i Louis. Nekoliko žena ovog je komičara optužilo da je imao prilično perverzan običaj pozvati ih u ured, skinuti gaće i samozadovoljavati se pred njima. Ružno i glupo, no to je bilo dovoljno da i on dođe na crnu listu, a kako je u središtu priče njegovog najnovijeg filma upravo veza 17-godišnje djevojke sa 68-godišnjim filmašem, pretpostavljalo se da baš i ne bi bio mudar potez film takve tematike pustiti u promet taman u trenutku kad je njegov autor u središtu bizarnog skandala.

"I Love You, Daddy" zapravo je satira na današnji Hollywood, ali i općenito visoko društvo u kojem je valjda postalo normalno da starci budu u vezama s djevojkama koje bi im mogle biti unuke. Louis CK ovdje igra bogatog pisca televizijskih serija, čija se 17-godišnja kćerka China (Chloe Grace Moretz) doseli k njemu. On je upravo dogovorio početak snimanja nove serije, već je angažirao glumce, "samo" još treba napisati scenarij, kad mu se javi poznata i trudna superzvijezda Grace (Rose Byrne) koja bi htjela igrati glavnu ulogu. Glen odnosno Louis CK pomisli da bi mogao, ako joj da ulogu doći i do njenog kreveta, a kad ona njega i kćer mu pozove na party, China ondje upozna 68-godišnjeg Lesliea Goodwina (John Malkovich), slavnog redatelja, koji je poznat po brojnim vezama s jako mladim djevojkama, a o njemu čak kruže priče i o pedofiliji.

China se vrlo brzo poveže s Lesliem, a ta veza, naravno, počne izluđivati Glena, iako on ni sam ne zna je li ta veza platonska ili prava. Što je najbolje od svega, on se protivi vezi svoje mlade kćeri s puno starijim čovjekom, no zato mu je potpuno normalno da istovremeno on "hvata" puno mlađe djevojke, čak se i nabacuje Chininoj prijateljici. Prilično ironična priča koja dosta hrabro i crnohumorno progovora o mnogim tabuima u današnjem društvu. Na koji se način kao roditelj postaviti u takvim situacijama, kako reagirati, koliko uopće vjerovati djetetu da je zrelo i da je u tim godinama svjesno i spremno samo donositi najbolje odluke. Također, Louis CK ovdje jako dobro i kritizira današnji odgoj djece u kojem ih samo obasipaš poklonima, kupuješ im što god oni žele i plaćaš im putovanja, a zapravo uopće ne slušaš koje su njihove želje i što oni zapravo hoće. Prilično škakljiva tematika koju je Louis CK po mom mišljenju u svom satirično - cinično - ironičnom stilu sasvim kvalitetno odradio i prava je šteta što je njegovo idiotsko ponašanje bacilo sjenu na ovaj film.

Ovim filmom Louis CK kao da je pomalo ušao na teritorij Woodyja Allena, jer "I Love You, Daddy" stvarno izgleda kao ga je snimio upravo Woody (dečke povezuju i optužbe za najblaže rečeno neprijatno seksualno ponašanje jer je Woody ostavio tadašnju suprugu kako bi se oženio sa svojom pokćerkom), samo s još hrabrijim i pomaknutijim humorom. Posebno ovaj film podsjeća na Allenov "Manhattan", u kojem on igra razvedenog 42-godišnjaka koji je u vezi sa 17-godišnjom djevojkom. Tko god je gledao bilo što od Louisa CK vjerojatno može očekivati i kakav je to tip pomalo pomaknutog situacijskog humora u kojem njegovi likovi, a najčešće on sam, upadaju u prilično bizarne, neugodne i bolesne situacije i razgovore. 

I on je jedan od onih komičara koji ne mari puno za političku korektnost, prilično je provokativan i za njega nema tabu tema. Ovdje ne treba očekivati humor od kojeg će se valjati od smijeha, u ovom filmu stvarno je posrijedi onaj pravi vudialenovski humor, samo malo podebljan, a Louis stvarno kao da u 21. stoljeću nastavlja tamo gdje je Woody stao devedesetih godina prošlog stoljeća. Stvarno je šteta što je čovjek radio te gluposti, a to ga je i koštalo mnogih otkaza u brojnim drugim projektima, no kako je Hollywood i američka televizijska industrija dala drugu šansu mnogima prije njega koji su radili i puno gore stvari, tako vjerujem da će je i Louis CK dobiti.

 

Primjedbe