L'ODYSSEE (2016,FRA) - 7,5/10


Sasvim dobra biografska pustolovna drama o možda i najpoznatijem istraživaču druge polovice 20. stoljeća i jednom od prvih koji su počeli ukazivati na problem polucije oceana, Jacquesu Cousteauu. Ovo je jedan od najskupljih europskih filmova posljednjih godina s budžetom od čak 20 milijuna eura, a rezultati su i više nego vidljivi, pošto je snimljen iznimno raskošno s prekrasnim prizorima podvodnog svijeta. Zanimljivo je kako se dio filma snimao i u Hrvatskoj, Hvaru, Visu i Biševu, ali i u ostalim prekrasnim morskim predjelima kao što su Južna Afrika, Bahami i Antarktika. Za Cousteaua se slobodno može reći da je bio jedan od pionira podmorskog istraživanja i njegova serija dokumentarnih filmova od 50-ih pa sve do kraja 70-ih godina bila je stvarno revolucionarna i upravo je on bio prvi koji je javnosti predstavio brojne životinjske vrste iz dubina.
Paralelno s podmorskim istraživanjima, Odiseja prati i njegovu obiteljsku dramu sve od kraja 40-ih godina pa do stradavanja sina mu Philippea, koji mu je bio vjeran partner i suradnik na mnogim ekspedicijama na čuvenom brodu Kalipsu. Gotovo pa nije bilo mora koje Cousteau nije prošao, no u ovom filmu snimljenom prema njegovoj službenoj biografiji koju su napisali njegov drugi sin Jean-Michel te njegov vjerni suradnik Albert Falco, koji ga je i naslijedio na mjestu kapetana Kalipsa, pratimo i Cousteauovu borbu kako bi ne samo osigurao financiranja za svoja istraživanja, već i njegove osobne i privatne borbe te uspjehe i padove. Kao i vjerojatno svi slični ljudi istraživačkog duha i Cousteau je bio prilično egoističan tip koji je zbog svojih putešestvija zapustio obitelj te je obično mislio samo kako sebe predstaviti u najboljem svjetlu. Zbog toga se i sukobio sa sinom Philippeom, koji je imao više ekološki pristup ovoj tematici, dok je stari Cousteau uživao u statusu celebrityja.
Na kraju, kao što znamo, i stari je Cousteau uvidio u čemu leži najveći problem te se na kraju posvetio istraživačkim misijama koje su za cilj imale buđenje svijesti među ljudima da se klima mijenja i da njegovi voljeni oceani ukoliko se tako nastavi više neće moći biti dom brojnim tadašnjim životinjskim vrstama. Jasno da je bio u pravu jer smo u posljednja četiri desetljeća vidjeli da je zbog utjecaja čovjeka nestao niz ne samo morskih, nego i kopnenih biljnih i životinjskih vrsta, tope se ledenjaci na sjeveru i jugu, a mora su sve toplija. Odiseja je stvarno prekrasno snimljen i uzbudljiv film koji odaje počast jednom velikom čovjeku, čovjeku koji je po pozitivnom obilježio proteklo stoljeće te je i dalje jedan od najvećih autoriteta na području poznavanja podmorskog svijeta te je uzor mnogima.

IMDB LINK

GLEDAY FILMM

Primjedbe