MARSHALL (2017,SAD) - 6,5/10

Posljednjih godina mogli smo se nagledati bezbroj filmova o problemima rasne nejednakosti u ne tako davnoj američkoj povijesti, a i Marshall je jedan od takvih filmova. Thurgood Marshall važna je figura u afroameričkoj povijesti kao jedan od najvažnijih boraca za prava crnaca još od 30-ih godina prošlog stoljeća kad je osnovao organizaciju koja je postojala zbog pravne pomoći crncima optuženim za razna kaznena djela i bez prava na obranu. Bio je Marshall prvi crni pravnik koji je doveo slučajeve na američki Vrhovni sud i pobijedio, upravo je on zaslužan što su američki sudovi ukinuli segregacijsku odredbu da bijelci i crnci ne mogu ići na isto sveučilište, a na kraju je postao prvi crni sudac Vrhovnog suda u povijesti i na toj se poziciji zadržao gotovo 25 godina. 

U ovom filmu pratimo slučaj u kojem je crnac optužen za silovanje bjelikinje (Kate Hudson), a upravo Marshall (Chadwick Boseman, sjećam ga se kao James Browna u filmu otprije nekoliko godina) stiže u Connecticut kako bi ga zastupao. Događa se to sve početkom 40-ih godina kad je segregacija i dalje na snazi, a rasistički nasilnici su svuda uokolo. Iako na prvu izgleda da optuženi Joseph Spell nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret, i prije početka suđenja javnost je uvjerena da je on kriv i da ga treba osuditi. Uz pomoć mladog lokalnog pravnika židovskog porijekla Sama Friedmana, Marshall kreće u žestoku sudsku bitku kako bi dokazao nevinost svog klijenta.
Sasvim solidan film, koji bi vjerojatno bio još bolji da proteklih godina nismo doslovno zatrpani filmovima o borbi afroameričke zajednice za svoja prava i filmova o problemima s rasnom nejednakosti i segregacijom. Ne mislim da je to nešto loše, suprotno, no jednostavno ta hiperprodukcija takvih filmova  vjerojatno čini svoje pa se baš i ne možeš svaki mjesec kad naletiš na film takve tematike baš i poistovjetiti s tom patnjom i tim problemima jer su ti već i više nego dobro poznati. Naravno, razlika bi vjerojatno bila kad bi se radilo o izvanserijskom filmu, no to ovdje nije slučaj. Marshall je korektna i stvarno zanimljiva sudska drama Reginalda Hudlina, koji se još početkom 90-ih kao mlad redatelj predstavio s pretežito crnačkim komedijama kao što su Boomerang, House Party ili Great White Hype da bi se poslije prebacio na televiziju, gdje je režirao i producirao bezbroj poznatih serija.

IMDB LINK

Primjedbe