PEAKY BLINDERS (2013-22,GBR) - 10/10


Gangsteri iz Birminghama vratili su se na male ekrane u velikom stilu. Kako vrijeme prolazi ova briljantna britanska serija ni malo ne posustaje, gotovo pa čovjek ne može vjerovati da je to moguće, ali Peaky Blinders je serija koja je iz sezonu u sezonu sve bolja, fascinantnija i vozi onim pravcem za koji bi se posljednjim pomislilo. Skupina sitnih kriminalaca iz radničke birmingemske četvrti Small Heath koju pratimo od završetka I svjetskog rata već odavno je jedna od najmoćnijih kriminalnih organizacija na otoku. Dio svojih poslova Shelbyji su već odavno legalizirali, no njihova kriminalna hobotnica i dalje se nastavlja nezaustavljivo širiti, a Michael Corleone ove obitelji odnosno Tommy Shelby sada je i uvaženi član britanskog parlamenta. No, već po dobro uhodanom običaju, ne samo biznis obitelji Shelby, već i egzistencija ove živopisne obitelji dolaze opet u veliku opasnost, a i nad Otokom su se ozbiljno nadvile sjene fašizma pošto smo u šestoj, lako moguće i posljednjoj sezoni, stigli duboko u tridesete godine XX stoljeća.

I uoči aktualne šeste sezone, oni koji su i ranije pratili ovu seriju, vjerojatno se sjećaju da su se Shelbyji do sada zamjerili mnogima. Nakon što su se u ranije obračunali s obitelji Changretta, gangsterima talijanskog porijekla, koji uz Englesku svoje operacije imaju i u glavnom domu sicilijanske mafije, New Yorku pa su se spetljali s IRA-om, a na putu Shelbyjevih već neko vrijeme je i vodeći britanski nacist Oswald Mosley. Podsjetimo, još u trećoj sezoni Blindersi su ubili Vicentea Changrettu, mafijaša koji im je stao na put, no kao što je dobro poznato, sicilijanska mafija takve stvari ne prašta i ne zaboravlja. Radnja je u četvrtoj sezoni bila smještena u 1925. godinu, a klan Changretta vratio se u Englesku kako bi obavio vendettu, odnosno osvetio svoje ubijene od strane "britvaša". Thomas, Arthur, tetka Polly i ostatak ekipe svjesni opasnosti, povukli su se tada u svoj birmingemski kvart gdje se osjećaju najsigurnije, no sada je Thomas preselio u London pošto je postao laburistički zastupnik u britanskom parlamentu.


Iako su u četvrtoj sezoni riješili probleme s njujorškom mafjijom, Blinderse i dalje muče  standardni problemi, a nezasitnu glad za konstantnim rastom i gomilanjem bogatstva sada će barem nakratko zaustaviti krah njujorške burze i kriza koja se dogodila 1929. godine. Vođa ove zloglasne bande, Thomas Shelby, i dalje ima pakleni plan ne samo kako izmaknuti neprijateljima kojih je sve više, već i na koji način učvrstiti svoju vladavinu i osnažiti svoje poslove. Način na koji se raspliće ova serija jednostavno je briljantan i moram odati počast autoru ove serije, Stevenu Knightu, jer nešto ovako genijalno strukturirano i do u najsitnijih detalja osmišljeno nisam vidio valjda još od majke i oca svih serija - Žice (The Wire), naravno. Osim što je ova serija briljantno napisana i još briljantnije režirana, ovdje je praktički sve gotovo savršeno. Od fotografije i scenografije, koja fantastično preslikava ne samo Birmingham, već i ostale dijelove prljave i mračne Britanije 20-ih godina prošlog stoljeća, Da sam sam birao soundtrack vjerojatno ne bih mogao bolje izabrati, a moram priznati da me ova serija kupila praktički u prvoj sceni prve sezone, čim je krenuo Nick Cave sa svojom "Red Right Hand" na uvodnoj špici. Muzika je i dalje briljantna, a genijalne rock numere poput "Wizarda" Black Sabbatha, Joy Division ili sve bolji The Idlesi savršeno se uklapaju u ambijent ove serije.

O glumačkoj ekipi također ne treba trošiti previše riječi. Poznati irski glumac Cillian Murphy i dalje je ovdje lokomotiva koja u vidu Thomasa Shelbyja vuče cijelu kompoziciju. U stilu Michaela Corleonea u Kumu, on preuzima vodstvo kriminalne organizacije, iako je zapravo riječ o moralnom čovjeku koji jako dobro razabire razliku između dobra i zla. Iako mu je u početku ideja o preuzimanju upravljanja nad bandom strana i neprijatna, ovaj veteran I svjetskog rata, baš kao najmlađi Corleone drugog, shvaća da je to njegova sudbina. Iz idealista se on tijekom do sada emitiranih 30 epizoda polako, ali sigurno pretvara u kriminalnog masterminda par exellance, čovjeka koji sve što radi, radi isključivo zbog dobrobiti vlastite obitelji. Iako naizgled krhak i nježan, Thomas Shelby je zapravo beskrupulozni ubojica i manipulator, koji bez imalo grižnje savjesti gazi preko leševa, samo kako bi se sam uspeo do vrha. Thomas Shelby je jedan od onih ljudi koji uvijek u rukavu ima ponekog asa ili džokera viška i čovjek koji je sposoban ne samo izvući se iz naizgled nemogućih situacija, već iz njih izaći još i jači.



Tu je i dobri stari Paul Anderson kao stariji brat Shelby, Arthur. Sušta suprotnost svog inteligentnog i proračunatog mlađeg brata, Arthur je prava usijana glava i impulzivan tip, nasilnik ovisan o alkoholu i kokainu, koji je uvijek spreman za okršaj, a odlična Helen McCrory ili prefrigana tetka Polly je nažalost umrla nedugo nakon što je završila peta sezona. Od epizodnih likova koji su se pojavljivali do sada obavezno se moraju izdvojiti Tom Hardy kao židovski gangster Alfie Solomons koji će se tu i tamo nakratko vraćati. Hardy je jedan od onih uvijek rado viđenih gostiju i svoju je epizodu u svom pomalo teatralnom stilu po običaju odradio maestralno. U četvrtoj sezoni novi je lik na birmingemskoj sceni bio talijanski mafijaš Luca Changretta, kojeg je utjelovio u zadnje vrijeme pomalo izgubljeni oskarovac Adrien Brody. 

Imam dojam da je Brody u pripremi uloge capo de tuti mafije možda i mrvicu previše gledao Kuma i Marlona Branda kao Vita Corleonea. Brodyjeva uloga možda mi je i mrvicu previše teatralna, čak pomalo mi djeluje kao pravi mafijaš iz karikature, s dubokim promuklim glasom i sa čačkalicom konstatno u ustima. Prilično važan lik i u petoj sezoni je i vođa vagonaša iz obližnjih šumaraka, koji se pokazao kao iznimno važan saveznik Shelbyjevih, Aberama Gold, kojeg je utjelovio Aidan Gillen, možda najpoznatiji kao Littelfinger iz Igre prijestolja.  Od novaka u petoj sezoni vrijedi izdvojiti mladu američku glumicu Anyu Taylor-Joy, koje se i dalje vjerojatno najbolje sjećamo po ulozi u sjajnom hororu "Witch" Roberta Eggersa, dok je mladi Britanac Sam Claflin (Adrift, Hunger Games, Journey's End) utjelovio Oswalda Mosleyja. Oni koji bolje poznaju povijest vjerojatno znaju da je čovjek ostao upamćen kao vođa britanskih fašista, koji će sada biti i glavni Thomasov rival. Upoznat ćemo sada i družinu po imenu Billy Boys, razbojnike iz Škotske, koji će početi upadati na teritorij Peaky Blindersa, a krijumčarenje droge će se uslijed kraha burze i propasti većine legalnih poslova, sada pokazati kao novi najunosniji biznis za ovu birmingemsku kliku.  



I dalje me fascinira što Peaky Blinders nije samo serija o kriminalcima iz podzemlja, već je to serija koja perfektno oslikava na koji način ruku pod ruku idu visoka politika, biznis i organizirani kriminal. Sve je to zapravo jako blisko i jako povezano i vidimo da se po tom pitanju i do današnjeg dana nije mnogo promijenilo, samo se malo sofisticiralo pa nema toliko leševa i uličnih sukoba. Peaky Blindersi krasno opisuju i političku situaciju na Otoku u tom zanimljivom vremenu i na koji način su se razbijali štrajkovi i na koji način su se sređivale stvari s najvećom prijetnjom tog vremena, revolucionarno raspoloženim komunistima koji su i u Engleskoj bili iznimno brojni, a sada će komunističku opasnost nadmašiti jedna još puno gora, fašistička. 

Ono što je posebno fascinantno je što se ova serija može gledati i kao prava subverzija odnosno kritika današnjeg kapitalističkog sustava jer briljatno prikazuje na koji su način nastale današnje političke i industrijske elite. Iz kojeg mulja su isplivali današnji ugledni građani zapada kojima se svi klanjamo i divimo i kolika je tanka linija između uvaženog člana društva i najobičnijeg beskrupuloznog ubojice. Toliko tanka da je ponekad nemoguće vidjeti tu razliku, a nemoguće je ne primijetiti da je peta sezona prepuna simbolike i nevjerojatno podsjeća na današnju postbrexitsku Britaniju. Peaky Blinders i dalje su sami vrhunac svjetske televizijske produkcije, a ovu bih seriju svrstao u sam vrh mojih omiljenih televizijskih sadržaja. 

Šesta sezona koja je najavljena i kao posljednja nekako je bila najmračnija od svih sezona. Vanjski i unutarnj demoni koje je dobrim dijelom sam izazvao sve više progone sve izmučenijeg Tommyja kojeg će nastaviti pratiti tragedije i nesreće. Djeluje on sve više rastrgan između života i smrti, modernosti i starog svijeta praznovjernosti, prokletstava i ciganske magije kojoj se povremeno okreće, no i dalje je to onaj dobri, stari Tommy s planom i uvijek isplaniranih nekoliko poteza unaprijed. I dalje je to serija s puno stila, s odličnim i savršeno pogođenim soundtrackom, a iako je Knight najavio da je ovo zadnja sezona, ipak su ostavljeni neki mali prozorčići da bi se za koju godinu najpoznatija obitelj iz Birminghama ipak mogla vratiti. Ako se i ne vrate, ostat će "Peaky Blinders" velikim slovima upisani kad je televizijska produkcija i serija koja će s godinama samo još dodatno dobivati na važnosti i revelevantnosti. 


Primjedbe