THE BATTLESHIP ISLAND (2017,KOR) - 7,5/10

Još jedan i više nego dobar korejski ratni spektakl, čija je radnja smještena pred sam kraj II svjetskog rata. Otok Hashima koji se nalazi kod Nagasakija bio je mjesto iz kojeg se još od kraja 19. stoljeća crpila najveća količina ugljena za potrebe japanske industrije, a kako se rat bližio kraju tamo su sve više završavali i Koreanci. Upravo je Koreja bila jedna od prvih zemalja koju je militaristički Japan prvi okupirao, bilo je to još početkom 20. stoljeća, a teror Japanaca nad Koreancima bio je prilično surov. 

U rudniku Hashima, poznatom kao i Battleship Island završili su i glavni junaci naše priče. Otac glazbenik i vođa orkestra i zabavljač te njegova kćer od kojih desetak godina. Tamo ih je dočekao i stari korejski vođa pobunjenika, kao korejski špijun koji je ondje upao kako bi starog vođu vratio kući da organizira pobunu. Tamo su i Koreanci izdajnici, odnosno oni koji su se stavili u službu Japanaca, a po opičaju su takvi još okrutniji od svojih nalogodavaca, gansteri, prosječni ljudi, kao i mnogi drugi koji kičmu ostavljaju u rudnicima uglja u kojima je smrt svakodnevni pratitelj. I dok su za muškarce predviđeni rudnici, sve žene, djevojke i djevojčice smještene su u kuplaraje, a kako vrijeme protječe i postaje jasnije da će Japan izgubiti rat, stvara se ideja o bijegu. Tu je i utrka s vremenom jer atomska bomba samo što nije pala na Nagasaki, naši junaci naravno još i ne znaju što im se sprema, no bijeg je tempiran upravo nekako u vrijeme kad će se ovaj užas dogoditi.

Korejski ratni i akcijski spektakli već godinama se po kvaliteti izvedbe, produkciji, scenografiji, efektima i svemu što ide uz to bez problema se mogu mjeriti s američkim blockbusterima. Ljudi su u posljednjih petnaestak godina postali pravi majstori za ovakvu vrstu filmova i akcijski spektakli u posljednje vrijeme kao da postaju još prepoznatljiviji korejski izvozni proizvod od tradicionalno uspješnih i brutalnih filmova osvete. Stvarno se nema ovom filmu što prigovoriti, tko voli kvalitetnu akciju, ali i dramu, a bez pretjerivanja, očigledne nesuvislosti i kritične naivnosti, kao što imamo priliku gledati u ponekim američkim filmovima, u ovom bi mogao uživati.

IMDB LINK

Primjedbe