THE MOUNTAIN BETWEEN US (2017,SAD) - 6,5/10

Oni koji ionako strahuju od leta avionom ili se upravo spremaju na neki dalji put možda bi mogli zaobići ovaj film jer u Planinama među nama dogodi se upravo ono najgore što se može dogoditi avionima, a to je naravno pad. Kad novinarka Alex (Kate Winslet) i liječnik Ben (Idriss Elba) koji se inače ne poznaju shvate da im je otkazan let iz Idahoa za Denver oni odluče podijeliti troškove i unajmiti mali aviončić da ih preveze preko Rocky Mountainsa. Pronađu oni djedicu pilota, koji je toliko siguran u sebe da let ni ne prijavi, veli on bit će to čas posla, na put povede i svog psa da mu pravi društvo u avionu, no za vrijeme leta "drmne" ga moždani udar. Avion se sruši negdje usred Stijenjaka, Ben i Alex i pas nekako prežive, no ne znaju ni kud će ni što će ni hoće li im itko doći u pomoć. Da situacija bude gora Alex je prilikom pada ozlijedila i nogu tako da joj je kretanje prilično ograničeno.
Kako vrijeme prolazi oni se polako odlučuju pješačenjem stići do prvog naseljenog mjesta koje nije na obzoru, a tijekom te putešestvije im se, naravno, događaju i brojne avanture. Uz avanture između ovih dviju osoba osuđenih jedno na drugo stvara se i romansa, a ova pustolovna drama pokazala se kao sasvim solidno djelce. Naravno, ne toliko originalno jer svo već gledali pregršt filmova o ekipi ili pojedincima zaglavjelim u raznim nedođijama, no s takvim filmova obično se ne može puno promašiti. Pustolovina je ovdje dodatno začinjena romansicom između dvoje glavnih likova.
Ovaj film je režirao palestinski filmaš Hany Abu-Assad, čovjek koji je u domovini posljednjih godina snimio stvarno puno jako dobrih filmova (istaknut ću samo Omara i Paradise Now), s kojima si je zapravo i kupio ulaznicu za Hollywood. S kartom za Ameriku dobio je Hany i budžet od čak 35 milijuna dolara, a otprilike toliko Planine su i zaradile u američkoj kino distribuciji. Za razliku od svojih ranijih filmova, gdje je u većini slučajeva sam i bio autor scenarija ili koscenarist, ovdje su mu ruke očito bile prilično vezane jer ovaj film ne donosi ni najmanji tračak svježine koji sam očekivao od ovog vrsnog filmaša. Nema se tu što puno kritizirati, i Idriss i Katica svoj su posao odradili očekivano dobro, osjeti se da postoji neka kemija među njima, akcijske i pustolovne scene ovdje su na svom mjestu, no nešto mi tu fali da bi ocjena bila veća. Nadam se da će dobri Hany dobiti još koju prigodu u Hollywoodu jer je čovjek stvarno vrstan filmaš (Omara i Paradise Now preporučujem svima koji su ih propustili), a tek nakon toga moći ćemo zaključiti je li se snašao u Amerikama ili mu je bolje da putuje doma.

Primjedbe