THE PIRATES OF SOMALIA (2017,SAD) - 7/10




Ovo je jedna od onih priča za koju bi se moglo reći toliko nevjerojatno da mora biti istinito. Mladić iz Toronta Jay Bahadur taman je diplomirao kad je 2008. godine izbila globalna financijska kriza, a ovaj budući novinar nigdje nije mogao naći posao. Svi su samo otpuštali, nitko zapošljavao, a kako bi pokušao napraviti karijeru on se tada odlučio na prilično lud potez. Gusari iz Somalije tek su se počeli pojavljivati u svjetskim vijestima, ali prilično stidljivo jer se nitko od novinara nije usuđivao otići ondje iz straha za vlastiti život. Većinom su izvještavali iz susjednih zemalja kao što je Kenija, a Bahadur je došao na ideju da bi upravo on mogao otići ondje i prvi svijetu predstaviti što se zapravo u Somaliji događa.
Iako je ovaj film snimljen po stvarnoj osobi, danas i više nego uglednom novinaru koji je između ostalih pisao za The New York Times, Financial Post i Globe i po stvarnoj osobi, jasno je kako je tu prilično tog dramatizirano i fikcionalnizirano. U filmu okidač za odlazak u Somaliju Bahaduru bude slučajan susret s poznatim novinarom u penziji (Al Pacino), koji ga uvjeri da bi to bila prava odluka i da je to jedini način da se probije. Vozi na mjesto gdje se nitko drugi ne usudi, napiši knjigu i slavan si. A tako je i bilo.
Prilično naivni mladić od 20 i sitno godina doista se i zaputio u Somaliju, gdje se predstavio kao poznati novinar koji će svjetu približiti patnje somalskog naroda. U osobnu zaštitu čak ga je uzeo i predsjednik, smješten je u čuvani stan i avantura istraživanja na koji način funkcioniraju somalijski gusari mogla je početi. Kako se financiraju, zašto napadaju strane brodove i koji su uopće razlozi da su se odlučili baviti djelatnošću koja je valjda izumrla još s Kapetanom Kukom, to ga je najviše zanimalo, a ono što je uspio saznati u pola godine boravka u ovoj državi na rogu Afrike doista se i pokazalo kao "vruća" roba.
Moram priznati da me ova pustolovna biografska drama prilično ugodno iznenadila jer je riječ o iznimno zanimljivom, uzbudljivom, a usput i ležernom filmu. Situacija u kojoj klinac od dvadesetak godina stvarno stigne u jednu najblaže rečeno divlju zemlju podosta je apsurdna, a najbolje od svega je što ovaj zapravo i nije svjestan u kolikoj je opasnosti svakog trenutka boravka u Somaliji. Sad, stvarno ne znam koliko su stvarni događaji bili istovjetni ovima koji su prikazani u filmu, gdje ima i nekih kraćih animiranih segmenata, što mi baš i nije najbolje leglo, ali dobro, ali Piratima iz Somalije mora se primati da je stvarno zabavan film. Film je premijeru imao još proljetos na De Nirovom Tribecca film festivalu, a u redovnu distribuciju pušten je početkom prosinca. Ne znam je li stigao i do kina, no ovdje je riječ o pravom blokbasterskom materijalu koji bi se definitivno isplatilo pogledati u kinu. Oni koji vole istinite priče, pa makar i one bile nešto nafrizirane, ovo bi se moglo svidjeti. 

Ako se dobro sjećam od filmova koji imaju veze sa Somalijom a da nisu Pad crnog jastreba posljednjih godina mogli smo gledati Captain Phillips s Tom Hanksom i danski Hijacking. U oba slučaja tematika je bila otmica stranih brodova i mornara od strane somalskih gusara, no ovaj je film zanimljiv i jer ide drugim smjerom. Pokušava otkriti tko su zapravo ti gusari i što ih je natjeralo na taj očajnički potez i nakon ovog filma mnogi bi mogli promijeniti mišljenje o toj tematici. Jasno da nitko normalan ne može odobravati nešto kao što su otmice ili ubojstva, no kad se vidi pozadina, onda neke stvari postanu jasnije i mogu se donekle razumijeti.

 IMDB LINK

Primjedbe